Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2020 році

2020 рік був незвичним та складним. Протягом більшої частини року ми не мали можливості обмінюватися ідеями в аудиторіях університетів та читальних залах бібліотек, збирати волонтерів з усієї України у Києві та інших містах для організації конференцій і тренінгів чи підтримувати вікіекспедиції. Однак попри усі незгоди нам вдалося реалізувати більшість своїх планів — а в чомусь навіть досягти рекордних результатів. У цьому дописі згадуємо основні здобутки «Вікімедіа Україна» за 2020 рік.

1. Перейшли в онлайн ще більше: понад 20 вебінарів і перша повноцінна онлайн-конференція

Ми завжди проводили багато тренінгів та лекцій про Вікіпедію, але у 2020 році ми мало використовували проектор і більше покладалися на Zoom та Google Meet.

Учасники онлайн-Вікіконференції 2020
Колаж: Tohaomg, CC BY-SA 4.0

Загалом цьогоріч вікімедійці провели та співорганізували понад 20 вебінарів, присвячених Вікіпедії. Багато з них доступні публічно на YouTube — наприклад, відеоінструкція із створення статті у Вікіпедії або вебінар із завантаження світлин.

Також у грудні ми провели щорічну Вікіконференцію — конференцію про Вікіпедію, вікіпроєкти та вільні знання. Десята за ліком, але перша у форматі онлайн — 2 дні, 22 сесії, 2 потоки. Як результат — її відвідало рекордна за десять років кількість людей — понад 80. Більшість сесій можна переглянути у записі.

2. Провели тижневий Вікімарафон: 60 зустрічей у 22 регіонах України

Мапа зустрічей Вікімарафону 2020
OpenStreetMap, CC BY-SA 4.0

На початку 2020 року ми відсвяткували 16-річчя української Вікіпедії традиційним всеукраїнським Вікімарафоном.

Протягом тижня у січні—лютому ми підтримали понад 60 вікізустрічей у 37 населених пунктах. Події пройшли у 21 області та у Києві; вперше Вікімарафон дістався Чернівецької області.

Онлайн до марафону можна було долучитися із будь-якої точки світу — і це зробили понад 300 людей.

3. Проводили великі фотоконкурси — і отримали рекордні результати

Бабка звичайна (лат. Sympetrum vulgatum), Пуща-Водицький лісопарк, Київ.
Автор: Сергій Мірошник, CC BY-SA 4.0.
Фото ввійшло до топ-10 українського конкурсу «Вікі любить Землю» та топ-15 міжнародного етапу

До найбільших проєктів «Вікімедіа Україна» входять фотоконкурси, у рамках яких ми збираємо вільні бази даних пам’яток природи і культури, а також наукових фотографій.

Ми вчергове координували міжнародну частину фотоконкурсу «Вікі любить Землю». У 2020 році на конкурс було подано понад 106 тисяч фотографії із 34 країн (помилуватися переможцями можна на сайті конкурсу). Також ми провели українську частину конкурсу: 475 учасників та учасниць подали понад 20 тисяч фото 2334 пам’яток природи України — рекордний результат за вісім років існування конкурсу.

Найбільшим нашим фотоконкурсом є «Вікі любить пам’ятки», який присвячений пам’яткам культури України. Протягом конкурсного вересня 2020 року у Вікісховище завантажили понад 47 тисяч світлин — рекорд за дев’ять років проведення конкурсу, а також найбільший результат серед усіх країн, які були частиною міжнародного конкурсу. Традиційно волонтери проєкту підтримують унікальний реєстр усіх об’єктів культурної спадщини України.

Також у листопаді «Вікімедіа Україна» вчергове провела Конкурс наукових фотографій. На нього було подано більше 1400 фото у п’яти категоріях; поки це найбільша кількість за п’ять років змагання.

4. Боролися за гендерний баланс: організовували перевірені часом і нові проекти

Колаж фотографій жінок, статті про яких були опрацьовані в українській Вікіпедії під час WikiGap 2020.
Джерело зображення: https://w.wiki/MNB

Уже кілька років ми звертаємо увагу на гендерний дисбаланс у Вікіпедії. Статей у Вікіпедії про жінок приблизно вчетверо менше, ніж про чоловіків, і ми прагнемо покращувати цю ситуацію.

У березні в українській Вікіпедії відбувся марафон WikiGap. 245 учасників та учасниць створили і покращили близько 1850 статей про жінок, а понад 150 людей долучилися до подій WikiGap — у Києві, Маріуполі та онлайн. Член ГО «Вікімедіа Україна» Андрій Гриценко став переможцем міжнародної акції WikiGap Challenge.

У листопаді ми провели кампанію «Це зробила вона». Інновацією 2020 року був фокус на покращенні уже наявних статей про жінок, зокрема вдосконаленні стилю.

З 10 грудня  вперше проводиться  акція на тему гендерної рівності у Вікіцитатах — марафон «Це сказала вона» в рамках міжнародної кампанії #SheSaid.

5. Підтримували ініціативи спільноти Вікіпедії

Вікіекспедиція долиною річки Дністер.
Фото: Людмила Сломінська, CC BY-SA 4.0

Одним із наших завдань є підтримувати спільноту Вікіпедії — надавати організаційну, медійну та фінансову підтримку ініціативам спільноти волонтерів.

Ми надаємо гранти на покупку книжок та інших корисних матеріалів, стипендії на відвідання цінних тренінгів, допомагаємо із акредитацією на заходи тощо. Наприклад, за книжковими грантами 2020 року буде покращено статті про діяльність президента США Ліндона Джонсона та твори знакового британського автора Террі Пратчетта.

Також у 2020 році ми активно підтримували тематичні тижні, започатковані волонтерами — наприклад, Тиждень Вінниччини, Транспортний марафон чи Місяць сучасної політики США. До карантину ми встигли підтримати одну вікіекспедицію — долиною річки Дністер.

6. Розвивали медіаграмотність вікіпедистів та вікіграмотність медійників

Влітку разом із ГО «Детектор медіа» ми провели п’ять онлайн-подій про Вікіпедію для журналістів і про журналістику для вікіпедистів — наприклад про те, як читати новини критично або як журналістам правильно використовувати Вікіпедію у своїй роботі.

За результатами цього проекту підготовлено кілька корисних матеріалів — про те, як розпізнавати фейки та псевдоекспертів у Вікіпедії, як розпочати роботу із Вікіпедію журналісту і як визначати авторитетність ЗМІ.

7. Мотивували і навчали спільноту вікіпроєктів

Подарунки для отримувачів «Згущівки поштою»
Фото: VikaIvankiv, CC BY-SA 4.0

Вікіпроєкти існують завдяки унікальній спільноті волонтерів. Ця спільнота існувала і активно розвивалася і до створення ГО «Вікімедіа Україна», але ми можемо надавати їй допомогу.

У 2020 році ми відновили проєкт «Згущівка поштою» — щомісячну нагороду для найактивніших користувачів україномовних вікіпроєктів. Також ми проводимо заходи і тренінги для спільноти — наприклад, вебінари про юридичні аспекти поширення вільних знань чи тренінг із популяризації вікіпроєктів.

8. Розповідали про Вікіпедію світові

Ми готові розповідати про Вікіпедію усім, хто хоче почути — і намагаємося робити це для якомога ширшої аудиторії.

Наприклад, щоби відсвяткувати мільйон статей в українській Вікіпедії, ми створили відеоісторію про те, хто її творить.

Ми готували багато інформаційних матеріалів про Вікіпедію (наприклад, відповіді на поширені питання та підбірки для початківців), а також співпрацювали із медіавиданнями — наприклад, для «Української правди» розповіли, як написати статтю у Вікіпедії про себе, а разом із «Читомо» підготували огляди того, як працює Вікіпедія і про кого із авторів читають у найбільшій онлайн-енциклопедії.

9. Розвивали Вікіпедію в освіті

Вікімарафон для студентів педагогічного коледжу у містечку Бар Вінницької області
Фото: Качуровська, CC BY-SA 4.0

Вікіпедія повинна мати місце в освіті. Ми щиро віримо у те, що існує багато корисних способів інтегрувати вікіпроєкти у навчальний процес, тому давно працюємо над реалізацією Освітньої програми Вікіпедії.

У 2020 році ми проводили тренінги та вебінари для вчителів, брали участь в освітніх конференціях і заохочували участь школярів та студентів у наших проєктах із навчальною метою. Також зараз завершується конкурс «Вікіпедія для школи», метою якого є розвинути статті в українській Вікіпедії на теми шкільної програми.  

10. Разом з партнерами проводили важливі тематичні марафони у Вікіпедії

Очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий вручає призи найактивнішому учаснику Тижня Антарктики в українській Вікіпедії Андрію Гриценку
Фото: LizaChekhovska, CC BY-SA 4.0

Тематичні тижні у Вікіпедії є хорошим способом покращувати статті на важливі чи недостатньо представлені теми — а ще розвивати важливі партнерства, які допомагають нам популяризувати Вікіпедію та вільні знання.

У 2020 році ми провели Місяць української дипломатії разом із Міністерством закордонних справ України, Тиждень Антарктики разом із Національним антарктичним науковим центром, Місячник журналістики разом із ГО «Детектор медіа», Місяць котових разом із Парком природи «Беремицьке»

11. Продовжували боротися за «свободу панорами»

Фото: Юрій Булка, CC BY-SA 4.0

В Україні досі немає «свободи панорами» — українське законодавство не містить дозволу на відтворення архітектурних творів засобами фотографії, відео чи малювання. Іншими словами, вам потрібен дозвіл архітектора будівлі для того, аби поширити її фотографію у соцмережах чи завантажити у Вікіпедію.

Ми прагнемо це змінити. Хоча ми ще не досягли цієї цілі, у 2020 році ми наблизилися до неї — а також продовжували розповідати про важливість «свободи панорами». 

12. Розвивали сестринські проєкти Вікіпедії 

У своїй роботі ми фокусуємося не лише на Вікіпедії, а й на екосистемі сестринських вікіпроєктів.

Наприклад, ми підтримали кілька тематичних акцій у Вікіцитатах та Вікімандрах, а також плануємо нагородити найактивніших учасників україномовних розділів сестринських вікіпроєктів.

Крім того, цього року в українській вільній бібліотеці «Вікіджерела» пройшов другий в її історії конкурс «Книжкова Шафа»; за його результатами було розпізнано та вичитано понад п’ять тисяч сканованих сторінок вільних творів. До речі, на Вікіконференції у грудні пройшов тренінг із наповнення Вікіджерел — можете переглянути його на нашому YouTube каналі.

  • Читайте також про здобутки «Вікімедіа Україна» у 2019 році.

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.