Транспортний марафон у Вікіпедії

З 30 листопада до 30 грудня пройде перший за час існування української Вікіпедії Транспортний марафон. Основне завдання акції збільшити кількість якісних статей, присвячених транспорту та дотичним темам в українській Вікіпедії.

Транспортний марафон в українській Вікіпедії

Основною метою марафону є стандартизація, покращення, розширення й збільшення кількості якісних статей на транспортну тематику. На сьогодні, на жаль, тема транспорту є не дуже популярною серед редакторів-вікіпедистів й відповідно не дуже розвиненою: багато статей є у вкрай незадовільному стані, водночас транспорт є важливою частиною повсякденного життя. Зараз в українській Вікіпедії у категорії «Транспорт» лише близько 30 тисяч статей, тоді як у Вікіпедії італійською — 52 тисячі, російською — близько 65 тисяч, німецькою — 93 тисячі, французькою — 102 тисячі, англійською — 245 тисяч.

Наразі українською немає статей про багато термінів і важливих для галузі речей, а ті статті що є, в більшості випадків значно менші за аналоги в іншомовних розділах. Учасники марафону можуть створювати та покращувати статті про автобуси, автомобілі, авіацію, аеропорти, військову техніку, залізницю, катастрофи, космічний транспорт, метрополітен, морську справу та техніку, міський транспорт та інше.

Наприклад, досі немає статей українською про історію транспорту, аеродинаміку автомобіля, транспорт Парижа, Відня та Осло, вплив судноплавства на навколишнє середовище та багатьох інших. 

Більшість вже наявних статей з теми потребують суттєвого доопрацювання, зокрема статті про повітряний транспорт, легковий автомобіль, міжнародне повітряне право та інші зі списку марафону. Тож запрошуємо покращувати, доповнювати статті, списки та шаблони, що стосуються транспортної тематики, найважливіші з яких ви можете знайти на сторінці Тижня.

Внесок учасників оцінюватиметься за кількісними та якісними показниками. 

Найактивніші учасники отримають сувеніри з логотипами Вікіпедії від ГО «Вікімедіа Україна», а всі учасники, що створять від десяти статей з мінімальним розміром 4500 байтів отримають тематично оформлені пряники. Учасники, що доведуть хоча б одну створену статтю до статусу «доброї» чи «вибраної» отримають книгу «Зроблено в Україні», крім того, всі активні учасники мають можливість отримати віртуальні транспортні Вікіордени.

Усі статті повинні бути написані з дотриманням правил та настанов Вікіпедії, текст статей не може містити плагіат та невичитаний машинний переклад. Також слід дотримуватися авторських прав, енциклопедичного стилю текстів. Створені та поліпшені сторінки повинні мати розмір щонайменше 4500 байтів. Після започаткування чи покращення статті додавайте на її сторінку обговорення відповідний шаблон: на новостворені статті — {{Transport Marathon 2020-new}}, на поліпшені — {{Transport Marathon 2020-improve}}. Якщо ви раніше не редагували Вікіпедію, але хочете спробувати і долучитися до марафону, скористайтесь посібником про візуальний редактор Вікіпедії.

Детальні умови участі, теми статей до започаткування та доповнення шукайте на сторінці марафону.

Опубліковано у Вікітижні, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар