#1Lib1Ref: результати марафону для бібліотекарів у Вікіпедії

Цьогоріч ГО «Вікімедіа Україна» вперше провела окрему кампанію у межах міжнародної ініціативи #1Lib1Ref. Її завдання — об’єднати найважливіших зберігачів знань, бібліотекарів, навколо однієї мети: зробити Вікіпедію надійнішою. Розповідаємо про результати раунду, який проходив із 15 травня до 5 червня.

Назва акції — #1Lib1Ref — походить від англомовного скорочення фрази «один бібліотекар, одне посилання». Утім, долучаються до акції не лише бібліотекарі, а й усі охочі покращувати статті Вікіпедії рідною мовою.

Міжнародна акція була заснована у 2016 році, а цьогоріч ми уперше провели окрему кампанію в українській Вікіпедії у межах міжнародного марафону. З 15 травня до 5 червня учасники та учасниці працювали над статтями, які обирали з категорії «Статті без джерел» чи за допомогою інструменту Citation Hunt, що допомагає відслідкувати статті, що потребують посилань на джерела.

За результатами цього раунду #1Lib1Ref в українській Вікіпедії, близько 700 статей було покращено. 40 учасників зробили понад 900 редагувань, що відповідали умовам акції.

Близько 100 бібліотекарів та бібліотекарок з усієї країни взяли участь у вебінарах, присвячених умовам та правилам акції. Наталія Непран, що працює в науково-технічній бібліотеці Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», — одна з найактивніших учасниць-бібліотекарок, її внесок понад 60 редагувань. Вона відзначає, що вебінари ГО «Вікімедіа Україна» та можливість оперативно отримувати поради та відповіді на запитання допомогли їй, новій користувачці, зорієнтуватись у правилах акції, працювати над своїм внеском і робити це із задоволенням.

«Я займалась наповненням та редагуванням сторінок Вікіпедії переважно вдома, брала з собою невеликі видання з фонду бібліотеки.  А на роботі було зручно тим, що довідники, енциклопедії до яких я зверталась, було достатньо зняти з полиці, щоб уточнити або знайти більше достовірної інформації» — зазначає пані Наталія.

Бібліотекарі та бібліотекарки мають доступ до надійних і, часом, унікальних джерел. Коли вони мають нагоду та бажання поділитись ними — це додає нової якості вільним знанням українською.

Запис вебінару, який ми провели для бібліотекарів та всіх охочих можна переглянути за посиланням — на YouTube. Участь у таких акціях, як #1Lib1Ref, є доброю нагодою для новачків спробувати власні сили у редагуванні Вікіпедії, працювати над невеликими завданнями та набувати позитивного досвіду. Доєднуємось до слушної поради від найактивнішого учасника ініціативи #1Lib1Ref користувача Balakun, тим, хто поки не є досвідченими користувачами, та прагне робити власний внесок до Вікіпедії:

«Не намагайтеся відразу зробити всю статтю ідеальною. Навіть одне посилання — це краще, ніж нічого. І не бійтеся “тицьнути” кудись не туди. Досвідчені користувачі, звичайно, сердитимуться, але ви завжди зможете дорікнути їм недостатньо добре прописаною довідкою. Тож поки не буде змоги вчитися на чужих помилках — мусите вчитися на своїх. Не забувайте про попередній перегляд. Врешті-решт, завжди можна скористатися функцією “Скасувати”. Будьте здорові!».

About Hanna Osadchuk

Координую освітні програми та БоГеМА. Ваша контактна особа для співпраці зі школами, університетами, бібліотеками, галереями, архівами, музеями. Спільно творитимемо нову якість вільних знань українською!
Опубліковано у БоГеМА. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to #1Lib1Ref: результати марафону для бібліотекарів у Вікіпедії

  1. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2021 році: Що ми зробили уперше | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Об’єднуємо бібліотекарів, щоб робити Вікіпедію надійнішою: долучайтеся до #1Lib1Ref | Вікімедіа Україна

Залишити коментар