Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2021 році: Що ми зробили уперше

За понад 12 років ми в громадській організації «Вікімедіа Україна» провели сотні проєктів та подій для вікіспільноти й усіх охочих. Наприклад, лише щорічний Вікімарафон об’єднав тисячі людей на сотнях подій майже у всіх регіонах України.

Однак ми не лише підтримуємо розпочате, а й продовжуємо придумувати нові формати та адаптовуватися до викликів часу. Тож у цьому дописі згадуємо деякі з проєктів, які ми реалізували у 2021 році уперше — або суттєво оновили їх формат

1. Організували акцію із висвітлення української культури в усіх мовних розділах Вікіпедії

У лютому—березні 2021 року в партнерстві з Українським інститутом ми провели «Місяць культурної дипломатії України» — кампанію із покращення статей про українську культуру у Вікіпедії та Вікіданих усіма мовами.

До проєкту долучилися люди з усього світу — покращено статті 44 мовами: від іспанської та японської до ассамської та галісійської.

Наприклад, про українську письменницю і фотографку Софію Яблонську за місяць створили статті 12 мовами — від англійської до пенджабської. Статтю про традиційну святкову пісню «Многая літа» тепер можна прочитати мовою малаям, а статтю про «Розстріляне відродження» — китайською.

Загалом до кампанії  долучилося понад 170 учасників та учасниць, вони створили і покращили понад 800 статей про українську культуру різними мовами.

Візуалізація результатів марафону
(зображення: Український інститут, використовується з дозволу авторів)

Читайте більше: Ukraine Everywhere: Результати Місяця культурної дипломатії України 

2. Провели марафон із наповнення кримськотатарської Вікіпедії 

Розділ Вікіпедії кримськотатарською мовою існує вже майже 14 років, але він є невеликим: статті на багато ключових тем відсутні або закороткі.

Цього року відбувся чималий поступ, щоб виправити це. Разом із Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у червні—липні ми провели онлайн-марафон «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію».

Отже, метою цього вікіпедійного забігу було заповнити прогалини у найважливіших темах: 1000 статей, які повинні бути у всіх мовних розділах Вікіпедії, та 100 статей на теми України і Криму. До марафону долучилося 15 волонтерів-дописувачів, які створили  близько 300 статей кримськотатарською мовою

Наприклад, тепер кримськотатарською мовою можна почитати статті про інтернет, ліс, кримськотатарську музику, українського науковця кримськотатарського походження Агатангела Кримського та видатну мексиканську художницю Фріду Кало

Нагородження найактивніших учасниць марафону «Serbest Entsiklopediya»
(фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, використовується з дозволу автора)

Читайте більше: Результати марафону із наповнення кримськотатарської Вікіпедії: 300 статей та поштовх для розвитку мовного розділу

3. Перепродумали щорічні Вікімарафон та Вікіконференцію в гібридному форматі: офлайн та онлайн

Вікімарафон і Вікіконференція — одні з найбільших проєктів «Вікімедіа Україна»:

  • У межах Вікімарафону кожного року в кінці січня ми запрошуємо усіх зробити подарунок українській Вікіпедії на день народження, написавши статтю — та проводимо події по всій Україні, щоб допомогти усім охочим навчитися це робити. 
  • Вікіконференція — це щорічна конференція української вікіспільноти про Вікіпедію, вікіпроєкти та вільні знання. Там ми збираємо десятки волонтерів та волонтерок з усієї України та з-поза її меж.

Обидва проєкти традиційно залежали від можливості зібратися наживо, тож в період пандемії нам довелося змінити підхід та спробувати максимально ефективно провести їх в гібридному форматі: і офлайн, і онлайн.

Під час Вікімарафону ми підтримали офлайнові зустрічі у 12 населених пунктах: у кілька разів менше, ніж до пандемії. Натомість провели сім онлайн-подій — вебінарів та онлайнових сесій запитань-відповідей. 70 людей долучилися до них у прямому ефірі, а YouTube-записи вебінарів разом отримали майже 800 переглядів. Рекордна кількість учасників та учасниць — понад 100 — отримали сувеніри поштою за онлайн-участь.

Кіт Профітроль промотує Вікімарафон
(фото: MeOlya, суспільне надбання)

Щорічна Вікіконференція пройшла на початку жовтня — водинадцяте в історії, але вперше одразу онлайн і в кількох містах. 

Перший день конференції пройшов онлайн: через Zoom із трансляцією на YouTube. Наступного дня відбулися окремі вікізустрічі у чотирьох населених пунктах: Київ, Харків, Львів і Турбів Вінницької області.

Завдяки цьому у Вікіконференції взяла участь рекордна кількість людей — понад 70 наживо і ще кілька десятків онлайн. 

Основне групове фото Вікіконференції — колаж із світлин з усіх зустрічей
(оформлення: Tohaomg, CC BY-SA 4.0)

Читайте більше: Результати Вікімарафону 2021. Як минув забіг // Як пройшла Вікіконференція 2021

4. Організували форум адміністраторів українських вікіпроєктів

Адміністратори Вікіпедії  — це група волонтерів із великим досвідом роботи у вікіспільноті та розширеними технічними правами. Зараз в українській Вікіпедії є понад 40 адміністраторів.

Наприкінці травня ми провели перший форум для адміністраторів Вікіпедії та вікіпроєктів. У своїй роботі вони часто стикаються з унікальними викликами — тож на дводенній онлайн-зустрічі обговорили роль адміністратора вікіпроєктів, як адміністраторам правильно спілкуватися зі ЗМІ та працювати з новачками, як вирішувати конфлікти і які технічні інструменти можуть спростити життя.

У «прямому ефірі» у форумі взяло участь близько 20 людей — і записи та матеріали сесій доступні для інших волонтерів, які не змогли долучитися під час події.

Учасники й учасниці форуму адміністраторів

Читайте більше: Як пройшов перший форум адміністраторів українських вікіпроєктів

5. Надавали стипендії на участь у конференціях онлайн

Традиційно «Вікімедіа Україна» підтримувала участь представників української вікіспільноти у міжнародних конференціях та інших заходах: наприклад, щорічній Вікіманії. Однак у 2021 році усі великі міжнародні події проходили онлайн — тож ми вперше надавали стипендії на віртуальну участь.

Звичайно, взяти участь в онлайн-конференції значно дешевше, ніж їхати в іншу країну, але інколи все одно потрібні фінансові витрати. Наприклад, купити навушники чи мікрофон або ж оплатити послуги з догляду за дітьми на час заходу.

Тому цього року ми запустили дві стипендійні програми — для глобальної Вікіманії та CEE Meeting, конференції спільноти Центрально-Східної Європи. Загалом надано вісім стипендій. 

Читайте більше: Як «Вікімедіа Україна» організовує конкурси у вікіпроєктах: тези із виступу на Вікіманії 

6. Залучили бібліотекарів до поліпшення Вікіпедії у межах акції #1Lib1Ref

Цьогоріч ГО «Вікімедіа Україна» вперше виступила координатором кампанії в українській Вікіпедії у межах міжнародної ініціативи #1Lib1Ref. Її завдання — об’єднати бібліотекарів та всіх охочих, навколо мети зробити Вікіпедію надійнішим джерелом знань.

У травні—червні 40 учасників та учасниць додали посилання на джерела до 700 статей в українській Вікіпедії. 90 бібліотекарів та бібліотекарок взяли участь у вебінарах до #1Lib1Ref.

Вебінар до кампанії #1Lib1Ref

Читайте більше: #1Lib1Ref: результати марафону для бібліотекарів у Вікіпедії

7. Нагородили найактивніших користувачів сестринських вікіпроєктів 

Над розвитком і поширенням вільних знань волонтери працюють не лише у Вікіпедії, а й у низці інших вікімедійних проєктів. Найбільшими «сестринськими» вікіпроєктами українською мовою є Вікісловник, Вікіджерела, Вікіцитати, Вікіновини, Вікімандри та Вікіпідручник.

Щоб відзначити внесок найактивніших редакторів і редакторок цих проєктів, а також заохотити долучатися інших, цього року ми нагородили тих людей, які були найбільш активними у «сестринських» вікіпроєктах у 2019 та 2020 роках.

Загалом ми відзначили внески 22 осіб.

Читайте більше: Знання, потрібні не лише собі, а й іншим. Нагороджуємо найактивніших користувачів «сестринських» вікіпроєктів

У Вікіпедії ми відзначаємо найактивніших користувачів у кількох категоріях щомісячно у межах програми «Згущівка поштою».

8. Запустили кілька освітніх проєктів на 2022 рік

Освітня програма Вікіпедії існує віддавна: вчителі та викладачі використовують можливості Вікіпедії у навчальному процесі. Однак, серед іншої освітньої роботи, у 2021 році ми вперше дали поштовх кільком великим проєктам, які пройдуть наступного року.

Одним таким проєктом є «Вікіпедія для молодих дослідників та дослідниць» — наступний крок у партнерстві з Київською Малою академією наук. Протягом 2021—2022 навчального року ми допомагатимемо учням та ученицям МАН адаптовувати результати їхніх наукових досліджень для публікації у Вікіпедії, де їхні напрацювання принесуть користь мільйонам україномовних читачів.

Презентація проєкту «Вікіпедія для молодих дослідників та дослідниць»
(фото: Віталій Петрушко, суспільне надбання)

Читайте більше: Анонс проєкту із Київською Малою академією наук

Також ми почали підготовку втілення в Україні міжнародного проєкту Reading Wikipedia in the Classroom, який надає освітянам та учням набір інструментів для розвитку навичок медіа- та інформаційної грамотності із використанням Вікіпедії. Стежте за нашими анонсами, щоб дізнатися деталі проєкту наступного року. 


Згадані вище проєкти — лише невелика частина нашої роботи за цей рік. Детальніше читайте повний звіт за перше півріччя та архів щомісячних дайджестів. Повний звіт за 2021 рік ми опублікуємо у лютому наступного року. 

Читайте також: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2020 році // Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2019 році  

Опубліковано у Результати | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

4 Responses to Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2021 році: Що ми зробили уперше

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Вітаю зі здобутками в 2021 році і сміливо рухаємося далі. Доля шанує сміливих і гідних.

    Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест грудень 2021 — січень 2022 | Вікімедіа Україна

  3. Сповіщення: Як допомогти розвитку Вікіпедії: 10 різноманітних способів | Вікімедіа Україна

  4. Сповіщення: «Вікімедіа Україна» у 2023 році: 10 проєктів | Вікімедіа Україна

Залишити коментар