CEE Spring 2021: як писали про Україну іншими мовами

Цьогоріч з 21 березня по 31 травня усі охочі могли долучитися до міжнародної  кампанії CEE Spring 2021 у Вікіпедії. Вона була присвячена покращенню вмісту статей у Вікіпедії про країни Центральної та Східної Європи, зокрема — про Україну. Майже 130 людей написали понад 640 статей про Україну в інших мовних розділах. Розповідаємо, якими статтями про Україну поповнилася найбільша онлайн-енциклопедія — і завдяки кому. 

Починаючи з 2015 вікімедійці з Центральної та Східної Європи організовують міжнародний конкурс CEE Spring. Його мета — об’єднати зусилля світової вікіспільноти для створення та покращення статей про історію, культуру, традиції та видатних постатей з різних країн ЦСЄ. Громадська організація «Вікімедіа Україна» організовувала конкурс в україномовній Вікіпедії, а також заохочувала міжнародну спільноту писати про Україну іншими мовами.

Цьогоріч конкурс тривав з 21 березня по 31 травня. Серед 38 країн-учасниць Україна посіла четверте місце за рівнем висвітлення в інших мовних розділах Вікіпедії: 128 учасників та учасниць написали 644 статті про Україну. Більше писали тільки про Польщу, Чехію та Росію.

Найбільше про Україну було створено та покращено статей у болгарській Вікіпедії (141 стаття), німецький, угорський та грецькій грецький (в усіх трьох — понад 50 статей). 

Найактивнішим учасником української частини CEE Spring 2021 був користувач з Болгарії Vodnokon4e. Завдяки ньому у болгарській Вікіпедії з’явилися чи було покращено близько 140 статей про Україну.

На другому місці — користувач Antissimo з Угорщини, який створив та покращив 36 статей. Користувач Berihert з німецької Вікіпедії на третьому місці — на його рахунку 35 статей. Недалеко від них — користувач Zm05gamer, на чиєму рахунку 34 статті.

Спеціальну відзнаку за статті у категорії «кримські татари» отримує користувач(ка) Qolcomaq з азербайджанської Вікіпедії.

Завдяки старанням учасників та учасниць кампанії CEE Spring у боснійській Вікіпедії з’явилася стаття про Михайла Грушевського, у грецькій — про Івана Франка, у турецькій — про Петра Могилу, німецькій — про Олексу Довбуша тощо.

Також у межах кампанії CEE Spring було покращено багато статей. Тепер читачі та читачки Вікіпедії з Болгарії мають змогу отримати рідною мовою якісну інформацію про Православну церкву України, боснійці — про Західноукраїнську Народну Республіку, а словени — про Президента України.

Дякуємо учасникам та учасницям міжнародної кампанії CEE Spring 2021, які зробили свій внесок у висвітлення української тематики у різних мовних розділах Вікіпедії!


  • Уже відомі результати конкурс статей «Європейська весна» в україномовній Вікіпедії, який є частиною міжнародного проєкту «CEE Spring». Протягом квітня цього року понад 70 учасників і учасниць створили й поліпшили понад 1600 статей про інші країни та спільноти Центральної і Східної Європи в українській Вікіпедії. Читайте про результати цієї кампанії за посиланням.
Опубліковано у Конкурси, Результати | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to CEE Spring 2021: як писали про Україну іншими мовами

  1. Сповіщення: Дайджест грудень 2021 — січень 2022 | Вікімедіа Україна

Залишити коментар