Європейська весна 2021: Результати найбільшого конкурсу статей в оновленому форматі

Із 2015 року громадська організація «Вікімедіа Україна» проводить щорічний конкурс статей «Європейська весна», присвячений Центральній та Східній Європі. Це частина міжнародного проєкту «CEE Spring»; ідея в тому, що спільноти регіону покращують висвітлення одна одної у різних мовних розділах Вікіпедії.

У 2021 році цей конкурс пройшов протягом квітня. За місяць понад 70 учасників і учасниць створили й поліпшили понад 1600 статей. Конкурсанти писали на різноманітні теми — про архітектуру, митців, освіту, політиків, визначні місця, історичні події країн і спільнот Центральної і Східної Європи.

Цього року ми дещо змінили формат, щоб звернути більше уваги на якість поданих статей: зокрема, скоротили тривалість конкурсного періоду, а також ввели окремі нагороди за найкращі статті. Протягом літа і початку осені журі волонтерів-вікіпедистів перевірило усі подані на конкурс статті — та визначило переможців.

Розповідаємо, яких результатів вдалося досягти конкурсу у 2021 році — і хто переміг.

Що принесла «Європейська весна» Вікіпедії у 2021 році

Конкурс проходив у мовних розділах Вікіпедії 30 мовами. Команди вікіпедистів у кожному мовному розділі, що беруть участь у конкурсі, склали список статей, які б вони хотіли бачили про свою батьківщину іншими мовами. Конкурсанти могли користуватися ним, але також можна було створювати і поліпшувати статті на значущі теми, яких не було у списках.

У 2021 році українська Вікіпедія знову посіла перше місце із великим відривом за кількістю створених і поліпшених статей — понад 1600 (попри те, що в більшості інших мовних розділів конкурс тривав довше). Про Україну створили понад 640 статей в інших мовних розділах.

Учасники українського конкурсу могли писати статті у 55 категоріях — 39 географічних та 16 тематичних. За результатами конкурсу, найбільше опрацьованих статей — про Польщу, Росію, Чехію, Білорусь і Туреччину. 

Найкращі статті конкурсу: від кривавого повстання до «оксамитового розлучення»

У номінації «найкраща стаття» цього року ми вперше відзначаємо 10 індивідуальних статей, які отримали найвищий бал у конкурсі.

У десятці найкращих статей — аж п’ять присвячені Польщі. Зокрема це статті про освітянку Марію Гжегожевську (авторства користувача Renvoy) та режисера Кшиштофа Кесльовського, яку поліпшила користувачка NataliaJaremczuk. У топ-10 увійшли одразу три статті про Польщу від користувача Ольжич Мушинський — «Чоловіча збірна Польщі з волейболу», «Ніч 15 серпня 1831 року» та «Польська соціалістична партія». 

Дві статті серед найкращих висвітлюють Чехію — створене у межах конкурсу гасло про костел святого Миколая у Празі, а також суттєво поліпшена стаття про оксамитове розлучення Чехії та Словаччини. Їх основні автори — користувачі Kisnaak та Malevany відповідно.

Також у топ-10 увійшло по одній статті про Грузію (історична держава Тао-Кларджеті, автор — користувач Nykyforiv), Естонію (історична область Уганді, авторка — Ainotoerni) та Росію («Катерина Павлівна Романова», автор — Htvfhr).

До статусу найкращих статей конкурсу прирівнюються також усі конкурсні статті, які отримали статус «доброї» — тобто увійшли до числа найкращих гасел україномовного розділу Вікіпедії, на думку спільноти.

Цей статус отримали деякі із згаданих вище статей, а також ще п’ять:

  • Користувач Brunei створив дві «добрі» статті на тему Північної Македонії, зокрема етносу арумунів — оглядова «Арумуни в Північній Македонії» та стаття про піонерів фотографії і кінематографу на Балканах братів Манакі.
  • Андрій Гриценко довів до статусу «доброї» статтю про настоятельницю Київського Покровського монастиря Софію (Гриньову).
  • Користувачка OllaBy суттєво допрацювала статтю про чеського оперного співака Едуарда Гакена.
  • Користувач Kisnaak підготував детальну статтю про Афінський договір 2003 року, за яким низка країн Центрально-Східної Європи приєдналися до Європейського Союзу.

Переможці відзнак за найбільший внесок

Також ми традиційно нагороджуємо авторів, котрі зробили найбільший внесок до проєкту. Увесь конкурсний внесок був оцінений відповідно до правил та вимог Вікіпедії та якості доданої інформації — і учасники, які отримали найбільше балів, перемогли у конкурсі.

Трійка переможців виглядає так:

  1. Андрій Гриценко (4188.5 конкурсних балів, 86 статей)
  2. Дми88 (3111.5 балів, 122 статті)
  3. Nicolas Polischuck (3021.4 бали, 152 статті)

Усі переможці долучаються до конкурсу уже далеко не вперше — а Андрій Гриценко займає перше місце уже втретє поспіль.

Андрій Гриценко писав на різноманітні теми: він посів перше місце у 11 категоріях: від Угорщини та Росії до Дону та лужичан. Традиційно переможець конкурсу приділяє увагу статтям про жінок: він створив понад 50 статей про видатних жінок, пов’язаних із Центральною та Східною Європою, за 30 конкурсних днів.

Дми88 та Nicolas Polischuck сфокусувалися на спортивних темах: наприклад, Дми88 створив низку статей про балканських футболістів, а Nicolas Polischuck приділив багато уваги статтям про кубки Польщі з футболу різних років.

Окремі відзнаки за активність у загальному заліку отримають Ольга Лобода та користувачка Letizia-Olivia — обидві учасниці подали на конкурс понад 200 статей.

Окрім призерів, набір сувенірів від організаторів отримають автори, що набрали найбільше балів у рамках принаймні однієї географічної чи тематичної категорії (окремі відзнаки — ті, хто набрали найвищу кількість балів у трьох чи більше категоріях).

Також сувеніри отримають всі інші учасники та учасниці, які впродовж конкурсного періоду створили чи доповнили п’ять і більше статей за правилами конкурсу.

Спеціальні номінації: Польща та Чехія

Змагання у категорії «Польща» пройшло за підтримки Польського Інституту у Києві. Разом із партнерами ми відзначили переможців у чотирьох номінаціях:

Загалом у межах конкурсу було створено та поліпшено 262 статті про Польщу українською мовою. Це стало можливим завдяки 35 учасникам та учасницям категорії. 

Змагання в категорії «Чехія» пройшло за підтримки Чеського центру у Києві. Відзначено переможців у двох номінаціях:

Загалом у межах конкурсу було створено та поліпшено 115 статей про Чехію українською мовою. Це стало можливим завдяки 20 учасникам та учасницям категорії.

Результати у спеціальних номінаціях визначалися за оцінкою загального конкурсного журі.

Цитати і мандри Центрально-Східної Європи

Окрім Вікіпедії, конкурс також проходив у двох українських розділах сестринських проєктів Вікіпедії — Вікіцитатах та Вікімандрах.

У Вікіцитатах створено і поліпшено 123 статті, долучилися 13 учасників. Трійка учасників та учасниць, які набрали найбільше балів та отримають особливі призи від організаторів:

  1. Rina.sl (462 бали)
  2. Toriyamv (383 бали)
  3. Roman333 (272 бали)

У Вікімандрах створено 5 статей, долучилося двоє учасників (Nickispeaki — 4 статті; Mcoffsky — 1 стаття).

Хто ще за цим стоїть: волонтери конкурсу

Традиційно конкурс «Європейська весна» проходить завдяки спільноті волонтерів, залучених в його організацію.

До організаційного комітету, що відповідав за загальні координаційні питання, цього року увійшли Ольга Мілянович, Микола Козленко, Антон Обожин та користувач Yasnodark.

Як ми згадували вище, усі статті оцінило журі. До нього увійшло сім досвідчених вікіпедистів: Mcoffsky, Babizhet, Submajstro, Krutyvuss, Roman333, Звірі та Friend.

Як і минулого року, Ігор Маковський (Mcoffsky) перевірив найбільше статей — понад чверть усіх, що були подані на конкурс. Однак чимало інших членів журі також перевірили кілька сотень статей. Ми дуже вдячні усім їм за те, що вклали свій час у підтримку якості конкурсу та визначення переможців.

Оцінювання відбувалося в інструменті WikiGrade, розробником якого є вікіпедист Юрій Булка.


У наступні кілька днів організатори зв’яжуться з усіма переможцями, активними учасниками та волонтерами, щоб обговорити деталі надсилання призів та сувенірів.

Дякуємо усій спільноті конкурсу за те, що вчергове допомогли зробити сусідні країни ближчими та більш зрозумілими для мільйонів читачів україномовної Вікіпедії!

Опубліковано у Проекти з партнерами, Результати, Рейтинги | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.