Три українські вікіпедисти увійшли до переможців міжнародного WikiGap Challenge

Уже відомі результати щорічного міжнародного марафону WikiGap Challenge, який тривав у Вікіпедії до 8 травня. За його результатами троє учасників з України зайняли призові місця, а україномовний розділ Вікіпедії отримав майже тисячу нових статей про видатних жінок. Розповідаємо про результати та переможців у цій статті.

​​Із 8 березня до 8 травня 2022 року у Вікіпедії проходив міжнародний марафон WikiGap Challenge, присвячений створенню та покращенню статей про видатних жінок у Вікіпедії якомога більшою кількістю мов. Його проводили Міністерство закордонних справ Швеції та громадська організація «Вікімедіа Швеція», за підтримки Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Уперше ініціативу WikiGap було організовано у 2018 році.

Відео з учасниками та учасницями української частини WikiGap 2021

У марафоні взяли участь 43 учасники та учасниці, які створили або покращили 2560 статей про видатних жінок у 22 мовних розділах Вікіпедії. В україномовному розділі Вікіпедії 14 учасників та учасниць опрацювали близько 980 статей. Цьогоріч «Вікімедіа Україна» не проводила окремого конкурсу в українській Вікіпедії через війну, однак запрошувала українську вікіспільноту приєднуватися до міжнародного марафону.

За результатами фінального підрахунку конкурсних балів троє учасників з України посіли призові місця у топ-10.

Друге місце — Андрій Гриценко, який отримав 797 балів. Він створив та покращив 388 статей в українській Вікіпедії.

«Участь у міжнародному марафоні я беру уже багато років поспіль, у 2019 та 2020 роках був його переможцем — посідав перше місце. На участь в міжнародному конкурсі цього року вплинуло повномасштабне російське вторгнення в Україну. Окрім написання статей про жінок, я також приділяв увагу статтям про Героїв України, нагороджених орденами та воєнні дії. Із статей, що найбільше запам’яталися: про першу жінку-Героя України, якій звання присвоєно посмертно — Дерусову Інну Миколаївну; загиблих жінок-військових Семидьянову Ольгу Олександрівну, Бургарт Олександру Олександрівну, Кривоніс Ярославу Василівну, Квашу Ніну Петрівну та інших» — розповів нам про свою участь у марафоні Андрій Гриценко.

Четверте місце — Олександр Желіба (користувач Krutyvuss), який отримав 540 балів, створивши та покращивши 272 статті українською мовою.

«Головна моя ідея — впроваджувати практику гендерної рівності у життя, захист їх прав і гідності. Це мотивує створювати та покращувати статті на теми жінок. З 2008 року я активно долучаюся до гендерного просвітництва в Україні. Брав участь у кількох міжнародних проєктах на рівні середньої і вищої освіти. У 2021 році я взяв участь у національному WikiGap Challenge, де став переможцем, а цьогоріч за відсутності національного конкурсу вирішив долучитися до міжнародного», — поділився своєю мотивацією Олександр.

Пʼяте місце — користувач Дми88, який отримав 423 бали. Він створив та вдосконалив 219 статей в українському розділі Вікіпедії.

Перше місце за результатами WikiGap Challenge 2022 дісталося користувачу/користувачці Haoreima з Індії (844 бали). Третє місце зайняв користувач Tuga1143 з Португалії (640 балів).

Призери марафону отримують цінні призи від міжнародної команди організаторів, а всі хто долучилися принаймні однією статтею в україномовному розділі Вікіпедії, за бажанням отримали електронний сертифікат участі від «Вікімедіа Україна».

Опубліковано у Результати, Рейтинги | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Три українські вікіпедисти увійшли до переможців міжнародного WikiGap Challenge

  1. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за травень — червень 2022 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар