Чи впливає місце народження на ймовірність появи статті про вас у Вікіпедії? Аналіз на прикладі Франції

Публікуємо переклад матеріалу, вперше опублікованого користувачем PAC2 на Observable 11 лютого 2022 та републікованого у газеті The Signpost; перекладачка — користувачка Christina if.

[Коментар від редактора The Signpost, CC-BY SA 3.0: Вікідані містять величезну кількість інформації. Як їх можна використовувати, щоб відповісти на запитання, що цікавлять редакторів Вікіпедії? Ця стаття наводить один приклад. Звісно, дослідники можуть шукати відповіді на ті самі питання, що цікавлять вас, але відшукати результати цих досліджень непросто. Перш ніж рецензована стаття буде опублікована, можуть пройти місяці або навіть роки. І читання статей після їхньої публікації може дорого коштувати. Іноді підхід «зроби це сам» є швидшим і відповідає на ваше конкретне питання краще, ніж будь-яка доступна рецензована наукова стаття].

Як місце вашого народження впливає на ймовірність того, що ви потрапите до Вікіпедії? Наявність статті про вас у Вікіпедії може бути ознакою того, наскільки ви є успішними у певних сферах життя. Ми знаємо, що ймовірність успіху залежить від вашого місця народження. У цій статті я розгляну наскільки від цього залежить можливість появи сторінки про вас у Вікіпедії.

Переглядаючи Вікіпедію французькою мовою, я був здивований кількістю статей про людей, які народилися в місті Неї-сюр-Сен (департамент О-де-Сен) або Парижі. Тому я хотів дізнатися, чи справді люди, які народилися в цих місцях, більше середнього представлені у онлайн-енциклопедії. [Для цього] я оглянув дані про місце народження у Франції. Національний статистичний інститут (Insee) публікує дані про кількість людей, що народилися в кожному департаменті, починаючи з 1975 року до теперішнього часу (Франція поділена на 100 департаментів, тобто районів). На жаль, більш давні дані про народження у кожному з департаментів відсутні, тому наш набір даних обмежений тими, хто народився після 1975 року. Станом на 2022 рік цим людям щонайбільше 47 років. Деякі з них, звісно, ​​можуть стати відомими і в старшому віці. Однак, для вивчення цього питання це є найкращі доступні французькі дані.

Я зібрав дані про кількість людей зі сторінкою у Вікіпедії французькою мовою, які народилися у кожному департаменті, використовуючи запит SPARQL з Вікіданих. Також я використав інформацію Code officiel gégraphique (офіційний список французьких департаментів). Усі дані я зібрав за допомогою блокнота Jupyter, написаного мовою R. Набір даних зберігається у файлі CSV.

Залишайте свої коментарі та відгуки на моїй сторінці обговорення у Вікіданих!

Ймовірність наявності сторінки у Вікіпедії відповідно до місця народження

Співвідношення кількості біографічних сторінок у французькій Вікіпедії та новонароджених за рік у французьких департаментах (графік: PAC2, CC BY-SA 4.0)*

*Департаменти Франції у порядку спадання: Париж, Верхні Альпи, Атлантичні Піренеї, Верхні Піренеї, Східні Піренеї, Верхня Гаронна, Од, Лот і Гаронна, О-де-Сен, Еро, Південна Корсіка, Верхня Савоя, Верхня Корсика, Ізер, Буш-дю-Рон, Жер, Рона, Дром, Ланди, Савоя, Ар’єж, Вогези, Валь-де-Марн, Кальвадос, Сена-Сен-Дені, Луара, Воклюз, Тарн, Верхній Рейн, Ендр і Луара, Жиронда, Гар, Івелін, Ду, Валь-д’Уаз, Вар, Територія Бельфор, Коррез, Марна, Нижній Рейн, Іль і Вілен, Пюі-де-Дом, Лот, Верхня В’єнна, Майєнн, Кот-д’Ор, Верхня Луара, Де-Севр, Приморська Шаранта, Мерт і Мозель, Ер, Мозель, Атлантична Луара, В’єнн, Ардеш, Шаранта, Сена і Марна, Сарта, Сона і Луара, Канталь, Альє, Ессон, Сомма, Фіністер, Аверон, Ер і Луар, Ньєвр, Дордонь, Тарн і Гаронна, Норд, Луар і Шер, Альпи Верхнього Провансу, Луаре, Манш, Кот-д’Армор, Йонна, Мен і Луара, Верхня Марна, Морбіан, Приморська Сена, Об, Ендр, Жура, Па-де-Кале, Мез, Верхня Сона, Уаза, Ен, Ена, Орн, Шер, Вандея, Лозер, Арденни, Крез.

У кожному департаменті ми маємо певну кількість людей зі сторінкою у Вікіпедії, по відношенню до загальної кількості новонароджених у період з 1975 по 1990 рік. Ми обчислюємо ймовірність на одну тисячу (тобто ‰).

  • Люди, які народилися в Парижі між 1975 і 1990 роками, мають шанс 2,7‰ отримати у Вікіпедії французькою мовою.
  • Люди, які народилися в Па-де-Калі в період з 1975 по 1990 рік — 0,3‰
  • Люди, які народилися в Крезі в період з 1975 по 1990 рік — 0,2‰

Звичайно, інтерпретувати ці результати не просто. Вони можуть відображати фактичну нерівність можливостей успіху в реальному світі, а може бути і енциклопедичним упередженням. Однак, на відміну від гендерного упередження, важко уявити причини упередженого ставлення редакторів та редакторок енциклопедії до певних департаментів. Отже, мабуть, це показує нерівність можливостей успіху між французькими департаментами, що і призвело до таких результатів.

Я не здивувався, коли Париж виявився на першому місці. Однак мене справді здивували п’ять департаментів, що йдуть відразу за Парижем: Верхні Альпи, Атлантичні Піренеї, Верхні Піренеї, Східні Піренеї та Приморські Альпи — це все гірські департаменти. Подальший аналіз показує, що існує висока концентрація гравців з регбі у південно-західних департаментах, таких як Верхні Піренеї, Атлантичні Піренеї, Східні Піренеї та Верхня Гаронна, що може пояснити їхній рейтинг. Люди, які народилися в цих департаментах, мають більше шансів отримати сторінку у Вікіпедії, тому що вони можуть стати професійними гравцями з регбі. У Верхніх Альпах ми також бачимо високу концентрацію хокеїстів. Щоб зрозуміти ці географічні відмінності, нам безперечно потрібні подальші дослідження.

Опубліковано у Закордонний досвід | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Чи впливає місце народження на ймовірність появи статті про вас у Вікіпедії? Аналіз на прикладі Франції

  1. victorpolyanko коментує:

    Дякую за цікаве дослідження! От би побачити, які регіони очолять подібний список для України)

    Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за липень — серпень 2022 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар