Хто переміг у номінації «Вікімедійці року»?

Вчора на міжнародній Вікіманії традиційно нагородили вікімедійців та вікімедійниць почесними відзнаками. Цьогоріч «Вікімедійцем року» стала Ольга Паредес з Болівії. У цій статті ми познайомимося ближче з новим «Вікімедійцем року» та призерами інших номінацій!

Відео з призерами номінації «Вікімедійці року» 

Щорічна номінація «Вікімедієць року» бере свій початок з 2011 року. Впродовж багатьох років нею традиційно відзначають членів та членкинь міжнародної вікіспільноти, які зробили значний внесок у розвиток вікімедійного руху. Переможцями номінації можуть стати представники різних мовних розділів Вікіпедії, незалежно від походження та національної приналежності. 

Минулоріч організатори Вікіманії розширили цю номінацію. Окрім «Вікімедійця року» та «Почесної відзнаки» вони нагородили «Новачка року», «Лауреата Wikimedia», «Технологічного новатора» та «Медійну персону року».

«Переможці є символом пристрасті, інтересу та духу співпраці, які дають силу нашому руху», — говорить Джиммі Вейлз, засновник Вікіпедії, який щороку нагороджує «Вікімедійців року».

Вікімедієць 2022 року

Цьогоріч «Вікімедійцем року» стала Ольга Паредес з Болівії. Ольга є очільницею багатьох вікімедійних ініціатив, таких як Wikimujeres та Wikimedistas de Bolivia. Своєю працею вона досягла значних успіхів у розвитку вікімедійного руху та поширенні вільних знань у своєму регіоні. 

Фото: ​​Alhen, CC BY-SA 3.0

Ольга завжди наголошує, що це стало можливим завдяки внеску багатьох членів та членкинь вікіспільноти та закликає більше жінок брати участь у проєктах Вікімедіа.

«Ключ до успіху вікіпроєктів — це їхня здатність до змін та наполегливість багатьох вікімедійців, які підтримують проєкти Вікімедіа як на локальному, так і на глобальному рівнях» — зазначила Ольга Паредес.

Почесні номінації

Почесна відзнака

Цього року почесну відзнаку отримала Анна Торрес — виконавча директорка Wikimedia Argentina. У своїй роботі вона часто виходить за межі своїх посадових обовʼязків та допомагає розвивати вікімедійну спільноту по всій Латинській Америці. Вона стала наставницею для великої кількості людей, була ключовим партнером, лідером і прикладом для наслідування для багатьох волонтерів у регіоні та в усьому світі. Анна допомагає розширити вікіспільноту та зробити її більш різноманітною. 

Фото: ​​Anna Torres (WMAR), CC BY-SA 4.0

«Я майже 9 років у цьому русі, який для мене є “місцем, де ви ніколи не перестаєте вчитися”. У мене є неймовірні наставники, і я також намагаюся досягти того ж професійного рівня для нових людей, які приєднуються до вікіспільноти» — зазначила у коментарі Анна Торрес.

Новачок року

Новачком року стала докторка Нкем Осуігве з Африки. У 2020 році вона допомогла розпочати партнерство між Фондом Вікімедіа та африканськими бібліотечними й інформаційними асоціаціями та установами. Ця співпраця допомогла принести понад 27 000 редагувань у вікіпроєктах. Її успіх зробив можливю розробку навчального курсу Вікіпедії для понад 300 африканських бібліотекарів. Освітяни, які пройшли цей курс, повернулися до місцевих спільнот і створили нові вікіспільноти в країнах Африки. 

Фото: ​​AfricanLIbrarian, CC BY-SA 4.0

«Вільні знання мають вирішальне значення для нашого розвитку, а вікіпроєкти найкраще підходять для того, щоб дозволити кожному розповідати власні історії та популяризувати усі форми знань» — поділилася думками Нкем Осуігве.

Лауреат Wikimedia

Почесною нагородою «Лауреат Wikimedia» цьогоріч відзначили двох людей: Ендрю Ліха та Дерора Ліна.

Ендрю Ліх — всесвітньо відомий вікіпедист, професор та редактор вікіпроєктів. У 2003 році Ендрю став першим, хто почав викладати Вікіпедію на університетському рівні, доручаючи своїм студентам писати та редагувати статті про сайти в Гонконзі. Зараз Ендрю працює з музеями, бібліотеками та іншими установами над використанням Вікіпедії для зберігання знань і продовжує розвивати вікімедійний рух та популяризувати вільні знання. Він також є членом Керівного комітету Вікіманії, та допомагає організовувати головну вікімедійну подію року. 

Фото: ​​Joi Ito, CC BY-SA 2.0

«Наша довгострокова мета полягає в тому, щоб люди більше знали про міжнародний вікімедійний рух, а не лише про Вікіпедію. Ми не просто текст на віртуальній сторінці. Ми — зображення та мультимедіа, які оживляють знання, і структуровані дані, що обʼєднують бази даних та установи по всьому світу. Значна частина знань в Інтернеті зберігається разом завдяки вільному вмісту, цитатам та відкритим даним вікімедійного руху» — розповів Андрій Ліх.

Дерор Лін — вікімедієць з Ізраїлю та організатор багатьох Вікіманій. Також він працював у програмному комітеті та брав участь у організації багатьох інших подій. Дерор також створив понад 8600 статей для Вікіпедії івритом, що становить понад 2% від усіх статей мовного розділу!

Фото: ​​Ruby Mizrahi, CC BY-SA 3.0

«Дерор завжди бадьорий і сповнений ентузіазму, він хоче бачити результати як у розкладі програм, так і в статтях у Вікіпедії. Він максималіст, прагне до більшої кількості розмов, точок зору та учасників. Він надихає нас пробувати нові проєкти, вчитися в інших і продовжувати отримувати задоволення від нашої роботи» — розповіла Фібі Айерс, співголова Керівного комітету Вікіманії.

Медійна персона року

Лауреаткою у номінації «Медійна персона року» стала Енні Рауверда. Раніше Енні просто час від часу редагувала та виправляла помилки у Вікіпедії, але у 2020 році, під час пандемії COVID-19, вона почала публікувати в Instagram скріншоти різноманітних дивних, смішних і цікавих сторінок у Вікіпедії. Зараз її обліковий запис Instagram @depthsofwikipedia має понад 1,5 мільйона підписників у Instagram, Twitter і TikTok. Енні використовує соціальні мережі, щоб поширювати інформацію про вільні знання, надихаючи молоді покоління вікіпедистів дізнаватися про силу та глибину Вікіпедії.

Фото: ​​annierau, CC BY-SA 4.0

Анні Рауверда говорить: «Мене постійно надихають колеги-волонтери, які безкоштовно створюють велику кількість знань, доступних для всіх. У 2018 році The Atlantic назвала Вікіпедію “останнім бастіоном спільної реальності”. Незважаючи на всі її недоліки, вона є однією з небагатьох сфер інтернету, де люди поділяють спільну мету — популяризувати вільні знання».

Технологічний новатор

У номінації «технологічний новатор» переміг Тааві Вяянен з Фінляндії. Він є волонтером вікімедійного руху, займається розробкою програмного забезпечення і системним адмініструванням. Тааві був ключовим членом команди, яка керувала хмарними сервісами, зокрема Toolforge і Cloud VPS — ключовими елементами інфраструктури, які дозволяють членам спільноти безкоштовно розміщувати у вікіпроєктах ботів, інструменти та інше програмне забезпечення. Він також допомагає підтримувати розширення CentralAuth для MediaWiki, яке дозволяє користувачам використовувати єдиний обліковий запис на всіх сайтах вікіпроєкти. Тааві прагне покращити технічну складову проєктів Вікімедіа та дати можливість більшій кількості вікімедійців скористатися перевагами безкоштовних способів поширення вільних знань.

«Я великий прихильник загальнодоступності Вікімедіа та принципу “редагувати може будь-хто”, і можливість допомогти навіть незначній частині спільноти зробити вікіпроєкти ще кращими є для мене справжньою винагородою» — зазначив Тааві Вяянянен.

Відзнаки для організацій

Цьогоріч почесними відзнаками нагороджували не лише конкретних вікімедійців і вікімедійниць, але й цілі організації. Серед таких: Art+Feminism та Wikimedia UK

Art+Feminism — це організація, яка обʼєднує спільноту активісток, які прагнуть закрити прогалини у Вікіпедії, пов’язані з гендерними питаннями, фемінізмом і мистецтвом. З 2014 року у ​​більш ніж 1500 заходах Art+Feminism взяли участь понад 20 000 людей по всьому світу, які створили та вдосконалили понад 100 000 статей у Вікіпроєктах.

Wikimedia UK — це британська філія міжнародного вікімедійного руху, яка зосередила увагу на рівності доступу до знань не лише у своїй програмній роботі, але й у власному лідерстві. Нещодавно вони зробили більш різноманітними свій штат і раду директорів, показавши глобальному вікімедійному руху, що керівництво має бути таким настільки різноманітним, наскільки і наші читачі та члени спільноти.

У статті використані матеріали допису «Celebrating the 2022 Wikimedians of the Year!», опублікованого на платформі Diff 14 серпня 2022 року під вільною ліцензією CC-BY-SA 3.0.

Опубліковано у Особистості, Поточні події | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Хто переміг у номінації «Вікімедійці року»?

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за липень — серпень 2022 року | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: «Вікімедійцем року» 2023 став вікіпедист з України | Вікімедіа Україна

Залишити коментар