Як пройшла вікізустріч у Києві до міжнародної Вікіманії

14 серпня у Києві відбулася вікізустріч, присвячена міжнародній Вікіманії. У програмі були перегляд сесій Вікіманії, кілька локальних виступів, а також знайомство і обговорення на вільні теми. Розповідаємо про те, як пройшла ця подія. 

Фото: Віталій Петрушко, CC0 

Вікізустріч проходила у освітньому просторі Освіторія Хаб. Основна програма тривала з 11:00 до 19:00, у ній взяли участь 14 людей.

Після реєстрації та вступного слова учасники та учасниці зустрічі спільно переглянули сесію Вікіманії під назвою «Розуміння DEI (різноманітність, рівність, включення) у Вікі любить пам’ятки і об’єднаних кампаніях загалом», у якій зокрема виступав Микола Козленко — член Правління ГО «Вікімедіа Україна» і організаційного комітету українського конкурсу «Вікі любить пам’ятки».

Згодом також спільно переглянули «Майбутнє Вікіманії» — на цій міжнародній панелі обговорювали, як виглядатиме Вікіманія 2023, яка пройде наступного року в Сингапурі, та наступні події.

Фото: Віталій Петрушко, CC0 

Окрім перегляду міжнародних сесій, вікізустрічі поділилися своїми історіями про те, як для них почалася повномасштабна війна та чим вони займалися впродовж останніх пʼяти місяців. За попередніми результатами опитування після зустрічі, саме обмін персональними історіями війни був найбільш цінною частиною дня для учасників та учасниць. 

Фото: Віталій Петрушко, CC0 

Частина події складалася з локальних офлайн-виступів. Менеджерка освітніх та культурних програм ГО «Вікімедіа Україна» Ганна Осадчук розповіла про проєкт «Вікіпедія у класі» — планований курс з використання Вікіпедії для українських вчителів та відкриття зголошення на міжнародний тренінг для тренерів цієї програми.

Фото: Віталій Петрушко, CC0 

Координатор програм «Вікімедіа Україна» Антон Процюк поділився статистичними даними про те, як російська агресія в Україні вплинула на українську вікіспільноту. Для прикладу, на основі опитування членів ГО «Вікімедіа Україна», для двох третин людей повномасштабна війна негативно вплинула на їх активність у вікіпроєктах.

Фото: Віталій Петрушко, CC0 

На заключній частині вікізустрічі присутні була можливість обговорити вільні питання, які цікавили присутніх: чи проводити Вікіконференцію у 2022 році та як це робити? як фіксувати наслідки війни в умовах обмежень на фотографування? 

Фото: Віталій Петрушко, CC0

У продовження піднятих на зустрічі тем у найближчі тижні ми будемо думати над тим, чи можна провести у 2022 році повноцінну всеукраїнську Вікіконференцію — і як вона могла б виглядати у поточних умовах. Стежте за нашими новинами, щоб долучатися до процесу обговорення.

Опубліковано у Поточні події, Публічні заходи | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Як пройшла вікізустріч у Києві до міжнародної Вікіманії

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Мої вітання. Дякую всім за Гідність і Незламність. Пишаюсь кожним присутнім на зустрічі. На жаль не міг приєднатися. Україна переможе.

    Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2022 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар