Як пройшла кампанія з ілюстрування української природи у Вікіпедії та Вікіданих

З 5 липня до 5 серпня в українській Вікіпедії та Вікіданих проходив Місячник ілюстрування української природи. Завдяки йому тисячі світлин з українського Вікісховища, раніше подані на фотоконкурс «Вікі любить Землю», знайшли своє практичне використання у Вікіпедії та Вікіданих. Розповідаємо про результати цієї кампанії.

Про кампанію

Цьогоріч через повномасштабне російське вторгнення фотоконкурс «Вікі любить Землю» в Україні не проводився. Натомість організатори вирішили провести тематичну кампанію із ілюстрування вікіпроєктів світлинами української природи.

Місячник ілюстрування української природи — це проєкт, присвячений наповненню української Вікіпедії та Вікіданих світлинами, завантаженими за дев’ять років проведення української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю».

Результати  

За час Місячника ілюстрування української природи у ньому взяли участь 13 вікімедійців та вікімедійниць. У межах кампанії вони проілюстрували 718 статей в українській Вікіпедії, зокрема створили 114 нових статей. Також вони покращили 510 елементів у Вікіданих.

Рейтинговий список:

  1. Luda.slominska (1354 бали)
  2. Arxivist (905.5)
  3. Brunei (674)
  4. Пані Людмила (454)
  5. Мандрівниця (335)
  6. Oleh Kushch (317)
  7. Андрій Гриценко (142.5)
  8. Markverona (136.5)
  9. Maxim Gavrilyuk (91.5)
  10. Andriidonowan (44)
  11. Galvm (42)
  12. Стефанко1982 (27.5)
  13. Visem (5)

Учасники та учасниці конкурсу отримають призи та офіційні сертифікати участі від ГО «Вікімедіа Україна».

Людмила Сломінська, найрезультативніша учасниця Місячника ілюстрування української природи, розповіла про свої думки та враження від цієї кампанії: «Я завжди беру участь у фотоконкурсі “Вікі любить Землю”, це мій улюблений вікімедійний проєкт. Оскільки цього року він в Україні не проводився, я вирішила взяти участь в ілюструванні. 

Це доволі цікавий досвід. Я вважаю, що такі кампанії треба проводити надалі, а “Вікі любить Землю” має перерости фотоконкурс і стати комплексною кампанією у різних вікіпроєктах, щоб покращити знання про об’єкти природно-заповідного фонду України. Наприклад, можна спонукати за допомогою конкурсів покращувати статті у Вікіпедії та шукати офлайн джерела у бібліотеках і архівах, або завантажувати документацію про ПЗФ у Вікіджерела».

Користувач Arxivist, ще один активний учасник кампанії, також розповів нам про свою мотивацію: «Насправді в мене типова мотивація вікіпедиста: я хочу, щоб знання про природу України були більш доступні та відомі. Загалом багато чого зникає через війну. Тож це банально, але я хотів би показати як це було раніше.

Мені запам’ятались всі статті про пам’ятки природи Запорізької області. Там у XVIII-XIX століттях жили мої предки. Зараз там російські війська або бойові дії. Тож кожну пам’ятку звідти я розглядав, як частку свого минулого, яка, скоріше за, все буде втрачена у довоєнному вигляді».

Також у Вікіпедії до 31 серпня триває міжнародна кампанія з ілюстрування статей «Wikipedia Pages Wanting Photos 2022». Долучайтеся за посиланням та змагайтеся за міжнародні призи!

Опубліковано у Результати, Рейтинги | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

8 Responses to Як пройшла кампанія з ілюстрування української природи у Вікіпедії та Вікіданих

  1. Сповіщення: Як проходив міжнародний фотоконкурс «Вікі любить Землю» | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Як проходив міжнародний фотоконкурс «Вікі любить Землю» – Вікі любить Землю

  3. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2022 року | Вікімедіа Україна

  4. Сповіщення: Зустрічайте найкращі світлини міжнародної частини конкурсу «Вікі любить Землю»  | Вікімедіа Україна

  5. Сповіщення: Зустрічайте найкращі світлини міжнародної частини конкурсу «Вікі любить Землю» – Вікі любить Землю

  6. Сповіщення: Яким буде конкурс «Вікі любить Землю» у 2023 році: опитування та обговорення – Вікі любить Землю

  7. Сповіщення: Яким буде конкурс «Вікі любить Землю» у 2023 році: опитування та обговорення | Вікімедіа Україна

  8. Сповіщення: Допоможіть проілюструвати українську науку — долучайтеся до тематичного місяця у Вікіпедії | Вікімедіа Україна

Залишити коментар