Дві освітні співпраці минулого семестру — Львівська політехніка і КНУ імені Тараса Шевченка

ГО «Вікімедіа Україна» регулярно підтримує проєкти, спрямовані на інтеграцію Вікіпедії в навчальний процес у школах та університетах. У цьому дописі розповідаємо про дві із недавніх співпраць — у Національному університеті «Львівська політехніка» та Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Із 2021 року ми допомагаємо втілювати Освітню програму Вікіпедії у Інституті сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» (про співпрацю у минулому навчальному році читайте за посиланням).

У першому семестрі 2022/2023 навчального року до редагування вікіпроєктів долучилася нова група студентів під керівництвом кандидатки географічних наук та доцентки кафедри туризму Мар’яни Сеньків.

Загалом 19 студентів та студенток написали статті, з них 8 отримали найвищий бал. Наприклад, у межах проєкту покращили статтю про велосипедний туризм і створили про мовний та паломницький туризм.

У жовтні ГО «Вікімедіа Україна» провела вікітренінг, аби допомогти учасникам і учасницям програми навчитися доповнювати Вікіпедію, а у грудні відзначила студентів і студенток сертифікатами та сувенірами.

Мар’яна Сеньків розповідає: «У цьому семестрі ми зі студентами вперше створювали та редагували статті безпосередньо у Вікіпедії, а не у Вікімандрах. Це зумовлено специфікою вивчення дисципліни “Спеціальні види міжнародного туризму”, метою якої є поглибити знання студентів про особливості та умови розвитку різних видів туризму у міжнародному контексті.

Вікіпедія містить цілий блок статей “Види туризму”, але не всі вони повноцінно представлені, а про деякі й зовсім немає відомостей. Частково це пов’язано з різноманітністю класифікаційних ознак туризму і, відповідно, величезною кількістю можливих видів туризму. Також, оскільки студенти протягом семестру вивчали різні країни, то мали змогу обирати для створення чи редагування статті з блоку “Туризм у певній країні”, акцентуючи увагу на видах туризму, що активно розвиваються у цій країні. 

Через війну ми стикнулися з чималими викликами протягом нашої спільної праці на благо української Вікіпедії, але впоралися з ними завдяки ентузіазму студентів і відповідальності тренерів — Андрія Гриценка та Віктора Семенюка. Тож туристична тематика у Вікіпедії суттєво збагатилась».

Співпраця у межах Освітньої програми часто організовується через керівництво навчального закладу або окремих викладачів, але також може відбуватися на рівні студентського самоврядування. Так відбулося у випадку іншого проєкту, який ми підтримали у минулому семестрі — акції із написання статей про спорт із Спортивним департаментом Ради студентів Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Участь у кампанії була добровільною: учасники й учасниці могли отримати додаткові бали до рейтингу від Ради студентів інституту, а також іменні сертифікати і сувеніри від «Вікімедіа Україна»

Через регулярні відключення світла ми не змогли провести вебінар для учасників та учасниць акції, але поділилися з ними всіма навчальними матеріалами про Вікіпедію та допомагали покращувати опрацьовані статті.

Загалом до кампанії успішно долучилося сім студентів та студенток, які опрацювали вісім статей на спортивну тематику: від бойкоту літніх Олімпійських ігор 1980 до маґлівського квідичу.

«Ми вдячні, що студентська ініціатива поповнити українську Вікіпедію статтями на спортивну тематику отримала таку підтримку від “Вікімедіа Україна”. Ми набули унікальний для себе досвід та задоволені результатом, який досягався в умовах відключення електроенергії.

Використання та створення україномовного інформпродукту — це насамперед про повагу до себе. Раді, що змогли долучитися до суспільно корисної справи, і плануємо не зупинятися на досягнутому!» — коментує Артем Кучеров, голова Спортивного департаменту ННІМВ КНУ імені Тараса Шевченка.

  • Детально про Освітню програму Вікіпедії читайте за посиланням. Якщо ви хотіли б інтегрувати Вікіпедію та вікіпроєкти у навчальний процес у своєму закладі або маєте інші пропозиції чи питання, напишіть нам за адресою edu@wikimedia.org.ua
Опубліковано у Публікації, Результати | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Дві освітні співпраці минулого семестру — Львівська політехніка і КНУ імені Тараса Шевченка

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Прекрасна стаття і досвід який треба удосконалювати. Мрію провести таку ж презентацію в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна. Але спочатку перемога над нашим “споконвічним” ворогом.

    Подобається

  2. Сповіщення: Що таке «згущівка поштою» та як її отримати? | Вікімедіа Україна

Залишити коментар