Зустрічайте Олега Шостака — найактивнішого дописувача української Вікіпедії

Продовжуємо розповідати історії українських вікімедійців та вікімедійниць під час війни. Усі історії читайте за посиланням.

Олег Шостак — фізик-ядерник за освітою і фінансист за професією. Однак його улюблене волонтерство — це наповнення Вікіпедії.

Більш відомий у вікіспільноті як користувач Mr.Rosewater, за понад 13 років він зробив 370 тисяч редагувань; більше, ніж будь-який інший редактор. Також Олег є адміністратором та «бюрократом» україномовного розділу Вікіпедії — тож окрім написання статей, він працює над технічною підтримкою проєкту.

Олег родом із Миколаєва, але багато років живе у Києві. Більшість свого вільного часу він приділяє роботі у Вікіпедії. Ми розпитали у нього про його мотивацію, робота над якими вікістаттями особливо запам’яталася — і що він може порадити новачкам.

(Інтерв’ю було відредаговано для стислості та ясності)

Олег Шостак, справа, із батьком у теплиці відомої київської кактусистки Олени Іванової. Кактуси та сукулентні рослини — їхнє спільне хобі та одна з тематик, над якою Олег працює у Вікіпедії. (Фото з архіву Олега Шостака, використовується з дозволу автора).

Розкажіть про себе у «реальному житті» — де живете, чим займаєтеся?

Я народився у Миколаєві і прожив там 17 років, а з 1981 року живу у Києві. Закінчив тут університет — фізичний факультет, кафедра ядерної фізики.

Після університету пішов у бізнес разом із університетськими друзями, зараз працюю фінансовим директором в одній компанії та головним бухгалтером в іншій. Перша займається виробництвом нагород, друга — постачанням та обслуговуванням дозиметричного обладнання.

На чому здебільшого фокусуєтеся у своїй роботі у Вікіпедії?

Найбільше часу витрачаю на редагування статей.

Пишу здебільшого про теми, які мене цікавлять — сукулентні рослини (це хобі, яке передалося мені від батька, який 30 років був головою клубу любителів кактусів у Миколаєві і колись мав колекцію із 10 тисяч рослин); спорт (займався різними видами спорту, а для роботи у Вікіпедії на основі екселю колись написав програмку, яка формує майже готові статті про борців на основі бази даних); науковців, зокрема жінок-науковиць у галузях точних наук; історію, свою рідну Миколаївщину та її людей.

Є автором кількох «добрих» статей: наприклад, про рід сукулентних рослин літопс, морський бій біля Пенанга Першої світової війни і про Рулона Гарднера — американського борця, який на Олімпіаді 2000 року переміг раніше непереборного росіянина Олександра Кареліна.

Також я є адміністратором та «бюрократом» української Вікіпедії [ред. — бюрократами у Вікіпедію називаються адміністратори із розширеними повноваженнями, зокрема технічним правом надавати прапорець адміністратора іншим користувачам]. Мені давно це пропонували, і я довго відмовлявся, бо це складна робота, але зрештою погодився допомогти проєкту. Роблю адміністративні дії час від часу, «наскоками» — наприклад, підбиваю підсумки в обговореннях про вилучення або відновлення статей.

Вікіпедія — це моє основне хобі. Маю ненормований робочий графік, і як тільки є вільний час, займаюся Вікіпедією. Наприклад, зручно це робити дорогою на роботу — поїздка громадським транспортом або таксі займає багато часу, і в цей період можна займатися дрібними покращеннями, як-то категоризація і виправлення помилок. 

Ви є одним із найактивніших користувачів у історії української Вікіпедії. Що мотивує так довго і активно працювати над розвитком проєкту? 

Люблю дізнаватися щось нове і писати про те, що мене раптом зацікавить або завжди цікавило — рослини, спорт, історія, науковці. Особливо мотивує, коли бачиш статтю, де щось написано неправильно чи недописано.

Почав редагувати Вікіпедію, бо побачив, що немає статті про мою улюблену рослину — гавортію. Це власне й була моя перша стаття.

Чи є якась стаття, над якою ви працювали, яка вам особливо запам’яталася?

Найбільше запам’яталися випадки, коли створення статті про якийсь предмет допомогло відкрити його для ширшої аудиторії. 

Перший приклад — стаття про Григорія Бондаря, бразильського біолога українського походження. Він брав участь у у Першій світовій війні, потім воював з більшовиками і був змушений виїхати з України. Коли я писав статтю українською, інформації про нього практично не було ні в україномовних, ні в російськомовних джерелах [і я користувався джерелами англійською і португальською]. Уже після того, як я створив статтю, про нього почали писати в українських джерелах, зокрема краєзнавчих.

Інший приклад — Ротмістрівський кратер, один із кількох метеоритних кратерів на території України. Зацікавився ним, бо у цій місцевості живуть мої родичі. Але він був маловідомий, навіть місцеві люди майже про нього не знали. Я натрапив на опис у якомусь старому радянському журналі, зібрав інформацію фотографував локацію і написав статтю. Після цього у Ротмістрівці на нього звернули увагу і навіть зробили його місцевим туристичним об’єктом.

У книзі Офіцерський корпус Армії Української Народної Республіки (1917—1921) був поданий короткий життєпис про українського військово-політичного діяча Юрія Гриня до 1919 року з приміткою «подальша доля невідома». На основі додаткових побічних джерел, не присвячених цій людині, вдалося відтворити його діяльність до загибелі у 1921 році.

Частина колекції сукулентних рослин Олега Шостака (фото: Олег Шостак, CC BY-SA 3.0)

Як повномасштабна війна змінила ваше життя і вашу роботу у Вікіпедії?

Як і для всіх, війна вплинула на моє життя, особливо на початку вторгнення 2022 року. Після 24 лютого кілька тижнів загалом нічого не писав — не було часу і сил на це.

Згодом почав дописувати в російськомовну Вікіпедію — думав, що це допоможе донести росіянам правду про війну і якось вплине на їхнє ставлення до агресії. Наприклад, висвітлював втрати російських військ, інформацію про руйнування цивільної інфраструктури в Україні. Але швидко побачив, що це не приносить результату.

Зараз фокусуюся лише на українській Вікіпедії.

Що можете порадити новачкам або людям, які лише роздумують про те, щоб долучитися Вікіпедії?

Долучайтеся до наповнення Вікіпедії — це цікаво, корисно і допоможе вашому саморозвитку.

Лише раджу працювати самостійно — не перекладати із інших мовних розділів, особливо з російськомовної Вікіпедії. Одна із проблем української Вікіпедії — коли перекладаються погані статті: без джерел або з низькоякісними джерелами. Іноді складається враження, що і самі перекладачі їх не читають. Краще самостійно шукати і верифіковувати інформацію.

Опубліковано у Особистості, Поточні події | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Зустрічайте Олега Шостака — найактивнішого дописувача української Вікіпедії

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за березень — квітень 2023 року | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: «Вікімедіа Україна» у 2023 році: 10 проєктів | Вікімедіа Україна

Залишити коментар