Олег Кущ про досвід проведення вікікурсів у старших класах

19 квітня у Полтавському обласному науковому ліцеї-інтернаті ІІ-ІІІ ступенів при Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка (Ліцей «Політ») 24 учні та учениці одинадцятого класу отримали подяки від «Вікімедіа Україна» за внесок до української Вікіпедії.

Координатор вікікурсу в ліцеї Олег Кущ поділився в інтерв’ю для блогу «Вікімедіа Україна» досвідом того, як замість традиційних творів за шкільною програмою задавати учням писати статті до Вікіпедії.

Довідка: Олег Кущ — вчитель зарубіжної літератури ліцею «Політ» при Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка. Почав редагувати Вікіпедію у 2016 році після тренінгу для вчителів, який проводила Вікімедіа Україна.  Започаткував понад 200 статей і зробив понад 9 тисяч редагувань, є активістом фотоконкурсів, які організовує Вікімедіа Україна. Протягом трьох навчальних років пропонував написання та покращення статей як спосіб отримати додаткові бали до видів робіт ліцеїстам 9-11 класів; внаслідок цієї програми українська Вікіпедія отримала близько 750 нових статей.

Нагадуємо, що 17-18 травня у Кременчуцькому педагогічному коледжі пройде тренінг із використання Вікіпедії в освітній програмі для вчителів. Зараз ще можна подати заявку на участь

File:Wikimeetup in Kremenchuk (19.04.19) 37.jpg

Учні, які брали участь у вікікурсі, разом із представниками «Вікімедіа Україна». Автор фото: V Turchenko, CC BY-SA 4.0

Інтерв’ю з Олегом Кущем

Антон Процюк: Олеже, ми з вами зараз у кабінеті, де серед літератури можна знайти посібники з редагування Вікіпедії. Таке певно не часто можна побачити у закладах середньої освіти. Чому вони тут?

Олег Кущ: Це кабінет медіаосвіти, обладнаний інтерактивною панеллю, планшетами, є Wi-Fi. Матеріалам про Вікіпедію тут вже давно місце, адже Освітня програма Вікіпедії дотична до медіаосвіти, і вже третій рік старшокласники в цих стінах редагують Вікіпедію.

А. П.: Чи достатньо було лише вашої ініціативи та бажання, щоб робити освітню програму у вашому навчальному закладі — чи потрібно було узгоджувати з керівництвом та колегами?

О. К.: І колеги, і керівництво відразу підтримали мою ідею. Знаю, що не у всіх закладах пішли б назустріч, але в ліцеї все склалося якнайкраще. Наприклад, учителі інших предметів навіть підказували теми  для написання статей і, в свою чергу, теж могли зарахувати додаткові бали зі своєї дисципліни за вікідіяльність учнів, яка не була обмежена лише літературною тематикою.

А. П.: Як ваші учні сприймають завдання написати статтю у Вікіпедію? Яка перша реакція була?

О. К.: Я особливо акцентував увагу на тому, що це завдання необов’язкове, що це лише ще один варіант заробити оцінку, тому більшість, можливо, спочатку й не звернули особливої уваги. Тому дуже вдячний першим, хто спробував редагувати, адже саме завдяки їм пізніше підтягнулися й інші. Когось це захопило після перших же редагувань, хтось розбирався довше, є й такі, хто, спробувавши, сказали, що це не для них. До речі, помітив, що для багатьох легше написати вірш або твір у художньому стилі, ніж просто переказати інформацію з книжок і викласти її у нейтральному стилі, тому поширеним варіантом створення статей під час вікікурсу був переклад з інших мовних розділів із доповненнями.

А. П.: У коледжі є всі умови для редагування Вікіпедії. Чи виконуються завдання із редагування Вікіпедії лише в рамках занять, чи учні частіше працюють вдома?

О. К.: Ні, учні частіше працюють вдома. Завдання редагувати Вікіпедію — фактично факультативне, тому тут орієнтир на самонавчання. Багато учнів живуть разом в гуртожитку коледжу, і разом їм веселіше працювати.

File:Wikimeetup in Kremenchuk (19.04.19) 13.jpg

Нагородження грамотою учениці 11 класу. Автор фото: V Turchenko, CC BY-SA 4.0

А. П.:  Ви проводите вікікурс не перший рік, тому, мабуть, щось змінюєте в його організації на основі попереднього досвіду. Чим відрізнявся останній курс?

О. К.: Перший рік я намагався відшукати лакуни у Вікіпедії, які відповідають власне програмі з предмету. Наступні роки це вже не було для мене принциповим. У переліку вже були не лише літературознавчі статті, але й образотворче мистецтво, статті про архітектурні пам’ятки тощо. Основні етапи організації залишились незмінними: заздалегідь я готую список тем, доповнюючи його протягом року за необхідністю, у вересні проводжу кілька теоретичних занять, спрямованих на ознайомлення з принципами й основними правилами функціонування Вікіпедії новачків та вдосконалення навичок редагування досвідчених учасників вікікурсу.

У просторі Вікіпедії є сторінки курсів: перша – зі списками статей для створення та доповнення, друга – зі списком учасників курсу та їхнім внеском. Написавши або доповнивши статтю, учні додають її до другого списку. Перевіривши статтю на відповідність основним критеріям, я додаю бонусні бали до оцінок за виконання обов’язкових видів робіт з предмету. Також як патрульний Української Вікіпедії я затверджую ці статті у Вікіпедії, попередньо виправивши за необхідністю помилки та недоліки оформлення.

File:Wikimeetup in Kremenchuk 2019-04-19 IMG 20190419 115522.jpg

Література про Вікіпедію у медіакабінеті, де проходять уроки Олега Куща. Авторка фото: Antanana, CC BY-SA 4.0

А. П.: Отже, сьогодні ми вручатимемо подяки найактивнішим учасникам та учасницям вікікурсу?

О. К.:  Так, кожен із них написав принаймні по кілька статей, дехто — кілька десятків. Взагалі, з близько 750 статей, створених в межах вікікурсу, більше 500 започатковано саме цими 24 ученицями та учнями (20 з них – дівчата), які сьогодні отримали подяки.

Опубліковано у Наука і освіта, Особистості. Додати до закладок постійне посилання.