Підсумки марафону «Це сказала вона» у Вікіцитатах

У грудні 2020 року в українських Вікіцитатах пройшов марафон «Це сказала вона». Протягом двох тижнів усі охочі запрошувалися створювати й доповнювати статті з висловлюваннями видатних жінок. 

Колаж для промоції марафону в соцмережах.
Джерело та список авторів на Вікісховищі

Акція «Це сказала вона» була частиною міжнародної кампанії #SheSaid, яку ініціювали активістки Wiki Loves Women. Окрім українського, кампанію проводили ще шість мовних розділів: італійський, французький, іспанський, сербський, каталонський і англійський. У результаті українські Вікіцитати стали другими за обсягом внеску, який зробили учасники марафону, — 128 нових і 59 покращених статей. На першому місці італійський розділ зі 335 новими й 70 поліпшеними статтями.

По завершенню акції частка статей про жінок в українських Вікіцитатах зросла майже на 3% з-поміж статей про персоналії. Їх стало 600 із понад 4000 статей про осіб. 

21 користувач і користувачка долучилися до українського марафону. 

«Дуже цінно, що учасниці й учасники марафону звернули увагу на важливі й відомі у сучасному світі, але відсутні в українських Вікіцитатах жіночі голоси. Тепер користувачі ресурсу зможуть дізнатися, як бачать співпрацю з Україною політичні лідерки Камала Гарріс і Мая Санду. Як привертає увагу до проблем довкілля екофеміністка Вангарі Маатаї чи яке пояснення гендеру пропонує філософиня Джудіт Батлер

Звісно, цитати — це не повний текст промови чи наукової праці. Водночас такий формат може стати запрошенням до детальнішого знайомства з поглядами й діяльністю видатних жінок, з історією боротьби за рівність прав. А легкість, із якою можна долучитися до редагування Вікіцитат, може підштовхнути до перших активних дій користувачів, які прагнуть зменшувати гендерний розрив в інтернеті, але поки не знають, де почати», — коментує Сергій Липко, адміністратор українських Вікіцитат.   

Учасники марафону доповнили статтю, присвячену Ользі Кобилянській, висловлюваннями якими про неї ділилися Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Осип Маковей. Також нові цитати були додані в статтю «Сімона де Бовуар».  

Серед статей, започаткованих під час акції, — статті з думками Ади Лавлейс, британської математикині, авторки першої комп’ютерної програми, Марії Примаченко, української художниці, Лізи Майтнер, австрійської фізикині.

Найбільші за обсягом статті створили користувачки MarynaChala і Alice Redhotroof. Це статті з висловлюваннями письменниць Еллен Уайт (50 цитат; 48,5 кб), Софії Русової (45 цитат; 33 кб) і Галини Вдовиченко (39 цитат; 21,7 кб). 

Дякуємо усім, хто долучився до марафону. Уже незабаром ми надішлемо найактивнішим учасникам і учасницям пам’ятні вікісувеніри.

За час акції вдалося охопити лише частину зі списку статей до створення, який налічує понад 300 жіночих імен — мисткинь, науковиць, громадських діячок. Але працювати зі списком можна і надалі, тож запрошуємо усіх долучатися. Зробімо жінок видимішими у Вікіцитатах та інших вікіпроєктах!    

Марафон проходив за підтримки ГО «Вікімедіа Україна» у межах ініціативи Wiki Loves Women.

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Підсумки марафону «Це сказала вона» у Вікіцитатах

  1. Сповіщення: Долучайтеся до марафону «Це сказала вона» у Вікіцитатах | Вікімедіа Україна

Залишити коментар