Долучайтеся до марафону «Це сказала вона» у Вікіцитатах

15 жовтня — 30 листопада 2021 року в межах міжнародної кампанії #SheSaid в українських Вікіцитатах вдруге проходить марафон «Це сказала вона». Він присвячений створенню і покращенню підбірок цитат видатних жінок, долучитися можуть всі охочі.

Вікіцитати — це сестринський проєкт Вікіпедії, вільна збірка цитат і афоризмів, до наповнення якої можуть долучитися всі охочі. Активні проєкти Вікіцитат існують майже 70 мовами, зокрема українською. 

За результатами торішнього марафону «Це сказала вона» українські Вікіцитати стали другими за обсягом внеску — понад 20 волонтерів та волонтерок створили 128 нових і покращили 59 наявних статей.

Наразі в українських Вікіцитатах 4 532 статті про персоналії і з них 819 — про жінок (18%).

Щоб покращити ситуацію та зробити вислови авторства видатних жінок та про них більш доступними для українських читачів, зараз проходить марафон «Це сказала вона».

Мета заходу — підкреслити і показати світові досягнення жінок та їхню роль в історії. Щоб боротися з гендерними стереотипами і розкривати лідерський потенціал жінок, важливо демонструвати їхні досягнення та розказувати історії успіху. Міжнародну кампанію #SheSaid проводить ініціатива Wiki Loves Women, а український марафон проходить за підтримки громадської організації «Вікімедіа Україна».

«Найбільше багатство Вікіпедії — це вільні знання, які добре індексуються пошуковиками і читаються мільйонами людей. Ступінь доступу і повноти інформації у Вікіпедії впливає на навчання школярів, студентів, суспільні процеси. Щоб наблизитися до гендерної рівності, важливо справедливо оцінити внесок жінок у різні галузі життя і висвітлити його. Це має стосуватися різних сфер публічної інформації: і статті у Вікіпедії про видатних жінок, їх твори, і вислови у Вікіцитатах, і коментарі, експертні думки у ЗМІ. Вікіцитати — це хороший старт: створити тут статтю зачасту простіше, ніж у Вікіпедії — достатньо підібрати ключові цитати людини чи уривки із її твору та навести якісні посилання на джерела.», — зазначив Сергій Липко, адміністратор українських Вікіцитат.

Усі активні учасники та учасниці кампанії отримають сувеніри від організаторів, а три найактивніші учасники — особливі подарунки, як-то сертифікати онлайн-магазинів. 

Olha Kobyliansk. Facebook image. SheSaid campaign Ukraine.jpg
Листівка кампанії #SheSaid: AnastasiiaIvashyna (WMUA), CC BY-SA 4.0

Як взяти участь?

  1. Створіть або поліпшіть протягом 15 жовтня — 30 листопада якомога більше статей на тему проєкту — жінок чи їх твори (теми можна обрати із пропонованих або вибрати самостійно).
  1. Додайте хештег #SheSaid в коментарі при створенні чи доповненні статей, а також додайте цю статтю до списку у розділі «Створені статті» чи «Покращені статті» на сторінці проєкту.
  1. Не забувайте вказувати використані джерела! Матеріал без джерел може бути підданий сумніву та вилучений.
  1. Статті про осіб-жінок додавайте до Категорія:Жінки (твори жінок — до Категорія:Літературні твори).
  1. Бажано одразу приєднати створену статтю на Вікіданих з вікіпедійною.

Якщо ви не працювали у Вікіцитатах раніше, скористайтеся сторінкою довідки.

Сторінка марафону в українських Вікіцитатах — за посиланням.

Читайте також:

Опубліковано у Вікітижні, Поточні події | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Долучайтеся до марафону «Це сказала вона» у Вікіцитатах

  1. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за жовтень — листопад | Вікімедіа Україна

Залишити коментар