Знання, потрібні не лише собі, а й іншим. Нагороджуємо найактивніших користувачів «сестринських» вікіпроєктів

Над розвитком і поширенням вільних знань волонтери працюють не лише у Вікіпедії, а й у низці інших вікімедійних проєктів. Найбільшими «сестринськими» вікіпроєктами українською мовою є Вікісловник, Вікіджерела, Вікіцитати, Вікіновини, Вікімандри та Вікіпідручник. І одним із завдань «Вікімедіа Україна» є допомагати спільнотам цих проєктів та заохочувати долучатися до них.

Для цього ми вирішили нагородити волонтерів і волонтерок, які були найбільш активними у «сестринських» вікіпроєктах у 2019 та 2020 роках. Нагородами є пам’ятні сувеніри із символікою вікіпроєктів та сертифікати інтернет-магазинів.

Пам’ятні вікісувеніри. Фото: Анна Хроболова, CC0

Ми орієнтувалися на те, щоб визначити трьох найактивніших користувачів у кожному із цих проєктів українською мовою, хоча у деяких випадках нагородили більше чи менше волонтерів залежно від загальної активності проєкту. Загалом ми відзначили внески 22 людей — 17 за 2019 рік і 15 за 2020 (багатьох людей нагородили за обидва роки). 

Із повним переліком відзначених користувачів і користувачок та обсягом їхніх внесків можна ознайомитися на цій сторінці.

Цими нагородами ми хочемо нагадати, що важливо розвивати вільні знання не лише у Вікіпедії, та прагнемо подякувати користувачам за їхню роботу. Сподіваємося, відзнаки надихнуть їх і далі наповнювати вікіпроєкти, а інших волонтерів мотивуватимуть бути активнішими.

Саме прагненням розвивати вікіпроєкти українською мовою та загалом український інтернет-простір переможці часто пояснювали свою участь у вікіпроєктах. Серед інших мотивацій, наприклад, інтерес до вікіжурналістики (користувач Yakudza, проєкт Вікіновини); розширення онлайн доступу до архівних документів (користувач Alexkrakovsky, Вікіджерела); історичні і краєзнавчі дослідження (користувач Madvin, Вікіджерела). 

Один із найактивніших користувачів у Вікіцитатах, Тарас Самборський, поділився такими думками:  

У вікіпроєктах доступ до результатів моєї праці є публічним, створення та редагування відбуваються швидко і легко. Кількість переглядів статей свідчить про їхню затребуваність (може, і очікувану користь) для суспільства. Я погоджуюся з ідеєю, що якісні знання мають бути доступними для якомога більшої кількості жителів нашої планети. Вікіцитати подають не лише цікаві висловлювання людей, яких ми домовилися вважати видатними, але й виховують літературний смак, моральні якості читачів/чок, є джерелом натхнення. Цей проєкт доповнювати легко, бо треба лише переписати готовий текст, водночас, іноді на пошуки першоджерела певної цитати доводиться витрачати багато часу, що сприяє азарту. 

Для Сергія Липка, також відзначеного у Вікіцитатах, мотивацією є:

Досліджувати і дізнаватись нову інформацію потрібну, як мені так й іншим (це стимулює ще більше). Звичайно, поштовхом стає змагальність, конкурентна боротьба. Звичайно ж, підтримка інших вікіпедистів.

Користувачка Alice Redhotroof теж є однією з найактивніших у Вікіцитатах, і її до участі в проєкті мотивує:

Кохання, українська мова й поширення вільних знань.

Дякуємо користувачам і користувачкам за важливі й корисні внески у вікіпроєкти за попередні два роки та запрошуємо ділитися знаннями й надалі. Усім переможцям, які відповіли на наші листи, ми надіслали електронні призи і незабаром надішлемо поштові посилки із сувенірами. Також сподіваємося, що решта користувачів вийдуть на зв’язок незабаром.

Читайте також:

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Знання, потрібні не лише собі, а й іншим. Нагороджуємо найактивніших користувачів «сестринських» вікіпроєктів

  1. Сповіщення: Книжкова шафа відкрита! Вичитуйте твори для Вікіджерел і отримуйте подарунки | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2021 році: Що ми зробили уперше | Вікімедіа Україна

Залишити коментар