Вийшов друком посібник для освітян від ГО «Вікімедіа Україна»

Опубліковано перший наклад навчально-методичного посібника «Використання Вікіпедії та сестринських вікіпроєктів в освітньому просторі». Посібник створений завдяки кропіткій праці, новаторству та багаторічному досвіду педагогів із різних куточків України, яких об’єднують цінності вільних знань та бажання ділитися ними із освітянами. Від ідеї напрацювання такого інструменту до втілення пройшло майже п’ять років.

У посібнику зібрано 18 статей та планів-конспектів уроків для учнів 6-11 класів від освітян, які під час роботи у класі використовували інструменти Вікіпедії та сестринських вікіпроєктів. Також посібник містить практичні поради для інтеграції Вікіпедії у роботу в класі, зокрема покрокові інструкції із редагування Вікіпедії та використання порталу Outreach Dashboard для створення інтерактивних курсів.

«Посібник пропонує різні підходи до того, як можна використовувати можливості Вікіпедії у навчальному процесі, аби дати учням певні орієнтири й корисні навички в навігації інформаційним простором всередині Вікіпедії й поза нею. Вікіпедія дає можливість розвинути в учнів здатність бути не лише пасивними споживачами інформації, але й активними учасниками формування інформаційного простору. Наприклад, створювати та поліпшувати статті Вікіпедії. Це передбачає розвиток таких навичок та умінь, як: 

• критичне мислення;

• уміння самостійно формулювати думку; 

• відрізняти авторитетні джерела інформації від неавторитетних; 

• уміння відрізняти факти від гіпотез, оцінок, припущень; 

• розуміння основних принципів авторського права та неприпустимості плагіату» — з передмови до навчально методичного посібника, Юрій Булка, координатор Освітньої програми Вікіпедії, член Правління громадської організації «Вікімедіа Україна» (2013 — 2019), редактор Вікіпедії. 

Глибоку вдячність висловлюємо авторському колективу та всім причетним до напрацювання цього справді важливого для розвитку вільних знань в Україні продукту. Сподіваємося, що він стане корисною настільною книгою для вчителів XXI століття, коли інформаційна безпека та гігієна, вміння оцінювати правдивість джерел та достовірність інформації, стали надзвичайно важливими факторами розвитку та виховання молоді.

Запрошуємо переглянути результат, електронну версію посібника, за посиланням — https://w.wiki/4cKV. Цей посібник поширюється на умовах вільної ліцензії CC BY-SA 4.0 («Із Зазначенням Авторства — Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна»). Ліцензія дозволяє вільне комерційне та некомерційне поширення матеріалів посібника за умови вказання авторства та поширення на умовах цієї ж ліцензії без додаткових обмежень.

Якщо ви хочете отримати паперовий примірник посібника для власного використання чи для того, аби поділитись з колегами, будь ласка, залиште заявку за посиланням

Вікіпедія, вікіпроєкти та освітній процес — речі взаємокорисні. Більше про можливості для освітян читайте на порталі Вікіпедія:Освітня програма Вікіпедії

Маєте пропозиції для співпраці або хотіли б отримати консультацію з приводу використання Вікіпедії в класі, пишіть нам на edu@wikimedia.org.ua 

До 28 лютого триває щорічний конкурс статей на теми шкільної програми «Вікіпедія для школи»: реєструйтесь за посиланням, поліпшуйте статті та вигравайте цінні призи. Більше на сторінці конкурсу shkola.wikimedia.org.ua Корисні поради для учасників та учасниць конкурсу «Вікіпедія для школи 2021 — 2022».

About Hanna Osadchuk

Координую освітні програми та БоГеМА. Ваша контактна особа для співпраці зі школами, університетами, бібліотеками, галереями, архівами, музеями. Спільно творитимемо нову якість вільних знань українською!
Опубліковано у Наука і освіта | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Вийшов друком посібник для освітян від ГО «Вікімедіа Україна»

  1. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за лютий — березень 2022 року | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Авторка підручників, директорка школи, вікіпедистка — історія Світлани Дячок | Вікімедіа Україна

Залишити коментар