День музеїв 2022 та #1Lib1Ref: міжнародні культурні проєкти в українському вікіпросторі

Кінець травня та початок червня був активним для волонтерів та волонтерок програми БоГеМА, що об’єднує проєкти бібліотек, музеїв, галерей та архівів в українському вікіпросторі.  ГО «Вікімедіа Україна» запрошувала долучитись до заходів з нагоди Міжнародного дня музеїв 2022: міжнародного конкурсу у Вікіданих та Тижня музеїв в українській Вікіпедії, а також світової ініціативи з наповнення Вікіпедії посиланнями на авторитетні джерела — #1Lib1Ref 

Як українська вікіспільнота відзначила Міжнародний день музеїв

Міжнародна рада музеїв вже понад 40 років організовує заходи з нагоди Міжнародного дня музеїв. А з 2020 року і організації вікімедійного руху доєдналися до святкувань, започаткувавши міжнародний конкурс у Вікіданих, аби покращити вміст вікіпроєкту про музеї країн-учасниць — зокрема їх експонати та виставки, предмети, події та людей, яким присвячені музеї чи які опікуються ними.

Конкурс тривав з 4 до 18 травня 2022 року. Україна, вперше взявши участь у цьому заході, фінішувала на п’ятому місці за розміром внеску конкурсу у Вікіданих серед 26 країн та регіонів! Загалом у конкурсі взяли участь 979 користувачів та користувачок, з них 73 учасники та учасниці задекларували бажання працювати над тематикою українських музеїв. В період проведення конкурсу 24 користувачі з України та світу спільно зробили 10 351 редагування.

Переможцями, що отримають призи від міжнародного організаційного комітету, стали троє користувачів, двоє із яких — українці:

1.   Lystopad

2.   Leh Palych

3.   Sukkoria

Також до топ-10 увійшли:

4. Emu

5. Epìdosis

6. Качуровська

7.  Arxivist

8. Роман Рябенко

9. Sebastian Wallroth

10. Spinster

Тих користувачів та користувачок з України, хто увійшов до топ-10 конкурсантів української частини конкурсу, ГО «Вікімедіа Україна» відзначить сертифікатами та призами.

Більше про конкурс та його результати можна прочитати за посиланням.

Користувачам української Вікіпедії ми пропонували відзначити «Міжнародний день музеїв 2022», котрий святкують в Україні та світі 18 травня, взявши участь у Тижні музеїв — тематичній кампанії, що тривала з 15 до 22 травня 2022 року. Вона була присвячена створенню та покращенню статей про українські музеї, їх виставки та експонати. У межах тижня можна було створювати статті про українські музеї, які існують іншою мовою, але не українською; поліпшувати статті про українські музеї, додаючи посилання на авторитетні джерела або ж розширюючи короткі статті.

9 користувачів та користувачок створювали, а 7 — поліпшували статті під час Тижня, використовуючи відповідний шаблон. Спільно вони поліпшили близько 40 статей, інформуючи про українські музеї локально та у світі; сформували списки статей про музеї регіонально, заохочуючи вікіпедистів до подальшої роботи над цією темою.

Сьогодні потреба вберегти як музейні експозиції, так і знання про ці музеї є, як ніколи нагальною. Під час нашого Тижня українська Вікіпедія поповнилась статтями про українських діячів, як от Кабінет-музей В’ячеслава Чорновола, десятьма статтями про музеї українських митців та мисткинь. Також занесено до бази вільних знань статті про музеї, що розміщені в районах під російською окупацією, а отже перебувають під загрозою знищення як от: Зміївський краєзнавчий музей, Ізюмський краєзнавчий музей імені М. В. Сібільова, Вишгородський історичний музей, Арцизький історико-краєзнавчий музей.

Найактивнішою учасницею Тижня музеїв 2022 стала користувачка Пані Людмила, що працювала над десятком статей та випередила інших учасників за кількістю доданих байтів. Серед лідерів за кількістю доданої інформації також користувачі Jbuket із 10 статтями; Lxlalexlxl створив 5 статей; Museum1849 із 5 статтями; Ганна Макаренко значно поліпшила 2 статті; Leh Palych та Rina.sl опрацювали 2 та 3 статті відповідно. Дякуємо за ваш внесок!

Більше про тиждень та його учасників за посиланням. Якщо вам близька ця тема — сміливо користуйтесь списками, що були створені у рамках Тижня аби поліпшувати базу вільних знань про українські музеї. 

Підсумки світової ініціативи #1Lib1Ref у 2022 році

Синхронно із світом — з 15 травня до 5 червня — ми запрошували бібліотекарів, бібліотекарок та всіх охочих долучитися до міжнародної акції #1Lib1Ref в українській Вікіпедії. Її метою є покращити перевіреність фактів у Вікіпедії та допомогти наповнити найбільшу онлайн-енциклопедію посиланнями на авторитетні джерела.

Результатом цієї акції стали 108 редагувань на 87 сторінках від 14 користувачів. Багато з них брали участь у попередньому раунді ініціативи, що тривав з 15 січня по 5 лютого і був найуспішнішим із тих, котрі підтримувала ГО «Вікімедіа Україна». Взимку більше 50 користувачів та користувачок зробили понад 1000 корисних редагувань у 700+ статтях на різні теми із використанням гештеґу #1Lib1Ref та його варіацій. З цим результатом серед країн Центрально-Східної Європи ми випередили мовні розділи сербською, польською, македонською за кількістю учасників; а за кількістю статей — ще й румунською та чеською мовами.

До організації та провадження акції в Україні долучитись 15 волонтерів. Разом ми інформували бібліотекарів та спільноту про важливість посилань на достовірні джерела у статтях Вікіпедії, запрошували до участі в акції, допомагали новим користувачам та працювали над перевіркою внеску учасників та учасниць.

18 січня 2022 ГО «Вікімедіа Україна» провела вебінар про те, як додавати джерела до Вікіпедії та долучитися до акції #1Lib1Ref. Запис вебінару можна переглянути за посиланням. Також 27 січня 2022 року відбувся захід для працівників Харківської державної наукової бібліотека імені В. Г. Короленка.

1Lib1Ref at Korolenko Library, 27 january 2022 by Telehina (04).jpg1Lib1Ref at Korolenko Library, 27 january 2022 by Telehina (08).jpg1Lib1Ref at Korolenko Library, 27 january 2022 by Telehina (09).jpg

1Lib1Ref тренінг у бібліотеці Харкова. VenzKor, CC BY-SA 4.0

Можливість для бібліотекарів

Світ повертається до офлайн заходів і Фонд Вікімедіа теж. Вже за місяць пройде Міжнародна бібліотечна конвенція. Ця подія об’єднає більше сотні зацікавлених бібліотекарів та вікімедійців з усього світу, які зберуться, щоб обговорити вікіпроєкти, їх використання у бібліотеках, розповісти про свій досвід та навчатися один у одного.

Конвенція пройде на базі Мейнутського університету в Ірландії 22-23 липня 2022 року. Робоча мова заходу — англійська. Республіка Ірландія скасувала візи для українців та вимоги щодо вакцинації. Тож, якщо вам цікава ця подія, реєструйтесь за посиланням (пароль: library).

Більше про конвенцію

З питаннями та за додатковою інформацією звертайтесь за адресою glam@wikimedia.org.ua.

About Hanna Osadchuk

Координую освітні програми та БоГеМА. Ваша контактна особа для співпраці зі школами, університетами, бібліотеками, галереями, архівами, музеями. Спільно творитимемо нову якість вільних знань українською!
Опубліковано у Поточні події, Результати | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

6 Responses to День музеїв 2022 та #1Lib1Ref: міжнародні культурні проєкти в українському вікіпросторі

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Мої вітання і щира подяка за чудову роботу. Виграємо війну, станцюємо гопака на руїнах кремля і я з Вами. Успіхів всій команді Українській Вікіпедії

    Подобається

  2. H_Anna коментує:

    бракує уточнення, що реєстрація на конференцію в ірландії для тих, хто збирається туди прийти фізично.

    Подобається

  3. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за червень — липень 2022 року | Вікімедіа Україна

  4. Сповіщення: Редагування Вікіпедії та життя у прифронтовій зоні — історія Євгена Букета | Вікімедіа Україна

  5. Сповіщення: Вакансія: шукаємо менеджера/менеджерку напряму «Підвищення участі у Вікіпедії» | Вікімедіа Україна

  6. Сповіщення: Всеукраїнський день бібліотек 2022: головні проєкти програми «БоГеМА» | Вікімедіа Україна

Залишити коментар