Як вступити до громадської організації «Вікімедіа Україна»

Якщо вас цікавить розвиток Вікіпедії та вікіпроєктів в Україні, ви можете вступити до лав членів громадської організації «Вікімедіа Україна». У цьому дописі розповідаємо про те, як це зробити — і які переваги ви можете отримати від долучення до нашої організації.

Що таке «Вікімедіа Україна» і яку роль вона грає в українському вікірусі

«Вікімедіа Україна» — це українська громадська організація, яка підтримує розвиток Вікіпедії, її сестринських проєктів та вільних знань у нашій країні. Ми існуємо з 2009 року і маємо статус регіонального відділення (chapter) Фонду Вікімедіа.

«Вікімедіа Україна» не займається написанням статей до Вікіпедії та не має впливу на вміст Вікіпедії. Це робить спільнота волонтерів і волонтерок. Ми ж організовуємо акції та проєкти, спрямовані на розвиток спільноти Вікіпедії та вікіпроєктів — наприклад, українську частину найбільшого у світі фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки», щорічну Вікіконференцію, тренінги про Вікіпедію, події для медіа та освітян, і багато іншого.

До розвитку Вікіпедії та вікіпроєктів можуть долучитися всі охочі. Для цього не потрібно запитувати дозволу чи бути частиною громадської організації. Проте цінність «Вікімедіа Україна» у тому, що ми можемо об’єднати сили і спільно здобувати таких результатів, яких неможливо досягти індивідуально.

Хто може вступити до організації

Щоб вступити до лав «Вікімедіа Україна», вам потрібно у першу чергу бути активним учасником чи учасницею якогось з проєктів Вікімедіа, для прикладу — редактором чи редакторкою Вікіпедії.

Неформальним критерієм, на який можна орієнтуватися, є наявність принаймні 100 редагувань у Вікіпедії та сестринських проєктах. Інший досвід внеску до вікіпроєктів, окрім редагування (наприклад, досвід участі у проєктах «Вікімедіа Україна» чи й долучення до їх організації), також може бути корисним. 

Інші критерії:

  • Членами організації можуть бути люди, котрі досягли 14 років.
  • Потрібно підтримувати мету і завдання організації і бути готовими долучатися до їх втілення, зокрема до роботи організації (відвідувати щорічні Загальні збори, долучатися до поточних проєктів тощо).
  • Варто бути готовими сплачувати членський внесок; зараз він становить 100 гривень щорічно.

Навіщо вступати до «Вікімедіа Україна»

Члени організації не мають матеріальних переваг перед іншими представниками вікіспільноти — наприклад, доступ до наших вікігрантів та стипендій є відкритим для всіх. Детальніше про програми підтримки спільноти читайте за посиланням.

Навіщо тоді вступати до організації? 

  • Головна причина долучитися до лав членів ГО — ви зможете напряму впливати на розвиток нашої громадської організації. Зокрема зможете голосувати на виборах керівних органів і самим балотуватися до них. Також, хоча пропозиції до планів нашої роботи може виносити будь-хто, саме члени ГО «Вікімедіа Україна» фінально визначають стратегію організації.
  • У вас з’являться додаткові можливості для спілкування з однодумцями у вікіспільноті, зокрема доступ до закритої імейл-розсилки для членів громадської організації.
  • Залежно від ваших потреб, вступ може мати й інші переваги: наприклад, ви зможете усім гордо розповідати (і навіть надрукувати на своїх візитках), що є членом / членкинею ГО «Вікімедіа Україна».

З чого складається процес вступу до організації

Алгоритм вступу виглядає так:

  1. Ви подаєте заявку до Правління.
  2. Відбувається публічне обговорення на сайті ГО «Вікімедіа Україна» (від одного до кількох тижнів).
  3. Правління приймає рішення щодо прийняття вас до організації (орієнтовно протягом тижня).
  4. Ви сплачуєте членський внесок за поточний рік.

Після того, як ці кроки виконані — вітаємо! Ви офіційно стали членом / членкинею ГО «Вікімедіа Україна».

Як подати заявку на вступ

Нових членів до ГО «Вікімедіа Україна» приймає Правління. Щоб подати заявку на вступ, потрібно надіслати листа довільної форми з заявою на адресу board@wikimedia.org.ua із зазначенням:

  1. вашого справжнього прізвища, імені та по батькові;
  2. імені користувача у Вікіпедії (чи інших проєктах Фонду Вікімедіа);
  3. дати народження;
  4. контактних даних;
  5. до листа слід прикріпити фото посвідчення особи, а також заяву про згоду на обробку персональних даних.

У заяві слід:

  1. написати, що Ви ознайомлені зі статутом та поділяєте викладені у ньому положення організації;
  2. просити правління прийняти Вас до членів Громадської організації «Вікімедіа Україна»;
  3. пояснити, чим були чи можете бути корисними організації.

Слід також зазначити, які дані про себе, крім ніка, ви вважаєте за можливе публікувати на сторінках сайту організації. Дефолтно публікується тільки імʼя користувача.

Якщо залишилися питання

Напишіть нам за адресою info@wikimedia.org.ua

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Як вступити до громадської організації «Вікімедіа Україна»

  1. Сповіщення: «Вікімедіа Україна» у 2023 році: 10 проєктів | Вікімедіа Україна

Залишити коментар