Криза і БоГеМА: Як українці зберігають культурну спадщину під час війни

11 серпня в час Вікіманії відбулася панель під назвою «Криза і БоГеМА» (Crisis and GLAM). У ній взяли участь Ганна Осадчук — менеджерка освітніх та культурних програм ГО «Вікімедіа Україна» та Вячеслав Мамон — бібліотекар і вікімедієць з Харкова. Розповідаємо про основні тези з цього виступу.

Тема цієї панелі — яку роль відіграє відкритий доступ до інформації про культурну спадщину для збереження знань людства під час катаклізмів, криз та надзвичайних ситуацій.   

Вона складалася з трьох виступів, під час яких вікімедійці розповіли про те, як вікіспільноти з різних країн світу реагують на кризові виклики, з якими стикаються люди, довкілля та культурна спадщина. 

У панелі «Криза і БоГеМА» взяли участь: 

  • Едер Порто з Wiki Movimento Brasil представив процес цифрової реконструкції Національного музею Бразилії, який знищила масштабна пожежа у 2018 році.
  • Нассима Чахбун з Wiki World Heritage розповіла про роботу проєкту WHindanger, який популяризує та підвищує обізнаність про об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які перебувають у небезпеці.
  • Ганна Осадчук та Вячеслав Мамон з ГО «Вікімедіа Україна» розповіли про те, як українська спільнота використовує вікіпроєкти як інструмент для документування та збереження вільних знань в розпал повномасштабної ​​війни, розвʼязаної росією.

Під час свого виступу Вячеслав Мамон розповів, що багато рідкісних книг та архівних документів перебувають у фондах під загрозою знищення. Завантаження попередньо відсканованих книг та документів зараз є одним з його основних завдань, як бібліотекаря. Надалі, після відновлення безпечного доступу до фондів бібліотеки, за підтримки ГО «Вікімедіа Україна» планує опублікувати на Вікісховище рідкісні книги, які перебувають у суспільному надбанні.

Ганна Осадчук розповіла про проєкти, які українська вікіспільнота організувала для збереження культурної спадщини, яка опинилася під загрозою через російську збройну агресію. Як приклад — Проєкт:Культурна спадщина України, що закликає користувачів доповнювати Вікіпедію світлинами та інформацією про пам’ятки України, що вже втрачені чи перебувають під загрозою внаслідок вторгнення.

Також Ганна закликала міжнародну вікіспільноту:

  • використовувати правильні топоніми українських міст (Kyiv замість Kiev, Odesa замість Odessa); 
  • не піддаватися впливу російських наративів та перевіряти джерела інформації;
  • дізнатися більше про українську культуру (наприклад, почавши з відео, створеного ГО «Вікімедіа Україна» для Вікіманії); 
  • перекладати статті про Україну у іншомовних вікіпроєктах, наприклад, користуючись списками статей проєкту «Місяць культурної дипломатії»;
  • жертвувати кошти на підтримку української армії.

Паралельно з виступами доповідачів ілюстраторка Лінда Саукко-Раута з Фінляндії візуалізувала основні тези панелі у вигляді графічних нотаток. 

Більше про сесію:

Опубліковано у Публічні заходи | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

4 Responses to Криза і БоГеМА: Як українці зберігають культурну спадщину під час війни

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Дякую пані Ганні Осадчук та пану Вячеславу Мамону за Честь і Гідність. Ви виглядали суперово.

    Подобається

  2. Сповіщення: Редагування Вікіпедії із бомбосховища у Харкові — історія Вячеслава Мамона | Вікімедіа Україна

  3. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2022 року | Вікімедіа Україна

  4. Сповіщення: Всеукраїнський день бібліотек 2022: головні проєкти програми «БоГеМА» | Вікімедіа Україна

Залишити коментар