Конкурс наукових зображень 2022: зустрічайте переможців

Із 20 листопада до 20 грудня тривала українська частина Конкурсу наукових зображень для Вікіпедії. До цієї кампанії долучилися 66 учасників та учасниць, які завантажили 539 наукових файлів. Про переможців конкурсу розповідаємо у цій статті. 

Конкурс наукових зображень — це щорічна кампанія з популяризації наукових знань, яка має на меті зібрати світлини та графічні матеріали, що документують світ науки, для ілюстрації статей у Вікіпедії.

Минулого року у цій кампанії взяли участь 66 конкурсантів та конкурсанток, які завантажили 539 файлів у п’яти номінаціях: «Люди в науці», «Мікроскопія», «Живі організми», «Нефотографічні зображення», «Загальна категорія». 

З міркувань безпеки під час воєнного стану до категорій «Живі організми», «Люди в науці», «Загальна категорія» приймалися лише зображення, зроблені до 1 вересня 2022 року включно.

Після завершення конкурсу ми сформували журі, до якого увійшли спеціалісти з різних галузей наукових знань. Вони обрали найкращі світлини та визначило до шести переможців у кожній з категорій. Роботи конкурсантів оцінювали:

  • Наталія Атамась — зоологиня, Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України.
  • Юрій Бенгус — ботанік, Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди.
  • Вікторія Березовська — ботанікиня, Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України та Університет Реджепа Тайіпа Ердогана у місті Різе (Туреччина).
  • Кирило Пиршев — біохімік, Науково-медичний центр Техаського університету в Г’юстоні.
  • Антон Сененко — фізик, Інститут фізики НАН України.
  • Наталя Хамайко — археологиня, Інститут археології НАН України та Інститут історії та культури Східної Європи асоціації Ляйбніца.
  • Максим Ціж — астрофізик, Астрономічна обсерваторія ЛНУ ім. І. Франка.

При визначенні переможців журі спиралося на чотири ключові критерії — науковість (тобто відповідність тематиці конкурсу, наукова цінність); якість підпису українською та англійською мовами; корисність зображення для Вікіпедії та Вікісховища; естетичність (технічна якість, чіткість тощо). Кожне зображення могло отримати до 80 балів, по 20 за кожним критерієм.

Живі організми

До категорії «Живі організми» потрапили зображення рослин, тварин, комах тощо.  Загалом у цю категорію під час конкурсу надійшли 373 світлини.  

Перше місце

Друге місце

Третє місце

Четверте місце

Пʼяте місце

Мікроскопія

Категорія «Мікроскопія» включає зображенням, отримані за допомогою різних методик мікроскопії. Загалом у 2022 році у цю категорію надійшло 47 зображень. 

Перше місце

Друге місце

Третє місце

Четверте місце

Пʼяте місце

Нефотографічні зображення

У категорію «Нефотографічні зображення» входять аудіо- та відеофайли, зображення, згенеровані за допомогою комп’ютера. До участі у цій категорії надійшли 12 файлів.

Перше місце

Друге місце

Третє місце

Рухома версія зображення

Четверте місце

Рухома версія зображення

Люди в науці

Категорія «Люди в науці» присвячена світлинам, що показують вчених під час роботи. Учасники та учасниці конкурсу надіслали 12 таких світлин. 

Перше місце

Не присуджується

Друге місце

Третє місце

Загальна категорія

Світлин, які не відносяться до жодної з перерахованих вище категорій, потрапили до «Загальної категорії». У 2022 році ми отримали 95 таких зображень. 

Перше місце

Друге місце

Третє місце

Четверте місце

Пʼяте місце

Шосте місце

Дякуємо учасникам та учасницям конкурсу за те, що долучилися до популяризації наукових знань через ілюстрування статей у Вікіпедії.

У суботу 18 лютого ми проведемо онлайн-нагородження за результатами конкурсу; початок о 15:00. Відзначимо переможців, поговоримо про успіхи та виклики конкурсу у цьому році, поділимося враженнями і планами.

Переможці та члени журі конкурсу уже отримали запрошення на зустріч, усі охочі можуть дивитися пряму трансляцію на YouTube-каналі «Вікімедіа Україна» або написати за адресою SciencePhoto@wikimedia.org.ua, щоб отримати посилання на Zoom-зустріч.

Читайте також:

Опубліковано у Наука і освіта, Результати | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Конкурс наукових зображень 2022: зустрічайте переможців

  1. Inna Andreevna коментує:

    Дуже цікаво і змістовно,дякуємо за важливу інформацію і пророблену роботу.

    Подобається

  2. Сповіщення: Допоможіть проілюструвати українську науку — долучайтеся до тематичного місяця у Вікіпедії | Вікімедіа Україна

Залишити коментар