У Вікіпедії пройшов другий марафон «Це зробила вона»

17—26 листопада у Вікіпедії та Вікіцитатах українською мовою пройшов марафон «Це зробила вона». За десять днів 19 учасників та учасниць доповнили вікіпроєкти інформацією про 120 видатних жінок. Розповідаємо про результати акції.

Жінки представлені у Вікіпедії недостатньо. Статті про жінок становлять лише понад 16% усіх біографічних статей в україномовному розділі. Але також часто не вистачає якісної та детальної інформації у статтях про видатних жінок, що уже існують. Тому ми провели марафон «Це зробила вона» 2020, щоб покращити вже наявні статті.

«Інновацією 2020 року був особливий фокус на вдосконаленні стилю статей. Наші партнери із проєкту Biasless розробили інструмент, що допомагає боротися із порушеннями стилю у контексті гендерних стереотипів. Наприклад, у Вікіпедії не варто вживати кліше «представниці слабкої статі» — це не лише є стереотипом, а й розходиться із загальними правилами стилю. Інструмент Biasless допомагає знаходити такі випадки», — коментує Ольга Мілянович, прес-секретарка ГО «Вікімедіа Україна».

Також до марафону цьогоріч долучилися Вікіцитати — сестринський проєкт Вікіпедії, вільна збірка цитат значимих людей та праць.

За 10 днів учасники і учасниці марафону опрацювали близько 120 статей — 105 у Вікіпедії та 15 у Вікіцитатах.

За результатами значно кращими стали статті Вікіпедії на різні теми. Наприклад, покращено статтю про Маріссу Маєр — колишню генеральну директорку компанії «Yahoo!» та однією з перших топ-менеджерок Google. Тепер будь-хто зможе прочитати українською, як Урсула фон дер Ляєн бореться із пандемією на посаді очільниці Європейської комісії і яким був шлях першої жінки у Конгресі США Жанетт Ренкін.

Традиційно багато уваги звертали на видатних науковиць — наприклад, нобелівську лауреатку Лінду Бак, котра досліджує органи нюху; Веру Рубін, яка науково підтвердила існування темної матерії; видатну вчену в галузі цитогенетики Барбару Мак-Клінток. Поліпшені статті про українських біатлоністок, європейських письменниць, Перших леді США — і багато інших.

У Вікіцитатах тепер можна почитати більше висловів Анни Ярославни, Маргарет Етвуд чи Уляни Супрун (або цитат про них).

Це сталося завдяки 19 учасникам та учасницям, які долучилися до марафону. Більшість із них отримають сувеніри від організаторів, а найбільш активні автор(к)и — додаткові книжкові призи. Найактивнішими стали Галина Віхманн (користувачка Halyna13), Дарина (користувачка Rina.sl), користувач Roman333, користувач Koshakov; Олеся Дзюма (користувачка Alice Redhotroof) — найактивніша у Вікіцитатах.

Марафон організували ГО «Вікімедіа Україна», команда проєкту Biasless та Національний Демократичний Інститут (НДІ) за підтримки Посольства Швеції в Україні та Фонду ООН у галузі народонаселення.

Опубліковано у Вікіпедійне, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.