Як «Вікімедіа Україна» організовує конкурси у вікіпроєктах: тези із виступу на Вікіманії

16 серпня на щорічній міжнародній конференції Вікіманія 2021 команда «Вікімедіа Україна» розповіла про свій досвід організації кампаній для подолання прогалин у вікіпроєктах — міжнародного конкурсу «Вікі любить Землю» та марафону WikiGap. Розповідаємо про основні тези із нашого виступу.

Сесію на Вікіманії провели координатор програм ВМУА Антон Процюк, проєктна менеджерка конкурсу «Вікі любить Землю» Анастасія Петрова та заступник голови Правління «Вікімедіа Україна» Микола Козленко. Під час виступу вони поділилися своїм досвідом організації, досягненнями та майбутніми планами щодо проєктів «Вікі любить Землю» та «WikiGap».

Вікі любить Землю

«Вікі любить Землю» — щорічний фотоконкурс, присвячений природній спадщині. Метою проєкту є привернути увагу громадськості до природного середовища та створити базу вільних фотографій заповідних територій.

Конкурс було засновано в Україні у 2013 році. Під час першої кампанії було зроблено 11 736 світлин 1104 пам’яток природи. З 2014 року конкурс став міжнародним: до нього долучилися 14 країн, а у 2019 році конкурс одночасно проводився вже у 37 країнах. За весь час проведення «Вікі любить Землю» було завантажено понад 700 000 фото, що робить цей фотоконкурс другим за розмірами, після «Вікі любить пам’ятки».

Фотоконкурс «Вікі любить Землю» допомагає відстежувати нинішній стан природного середовища та документувати його зміни впродовж років. Також він допомагає залучати місцеві волонтерські спільноти до участі у міжнародному проєкті. Це мотивує їх досліджувати місцеву природу та підвищує обізнаність суспільства про значення природозахисних територій. 

Також цей конкурс допомагає створити велику вільну базу фотографій природної спадщини. Це дозволяє ілюструвати тисячі статей у Вікіпедії, роблячи їх більш інформативними та привабливими для читачів.

У цьому році конкурс «Вікі любить Землю» впродовж травня — серпня проводився у 35 країнах та регіонах світу. Серед нововведень 2021 року — поділ основних переможців на дві категорії, «пейзаж» та «макрофото», а також введення спеціальної номінації «Права людини та навколишнє середовище».

На майбутнє організатори планують проаналізувати попередній досвід запровадження нових категорій та дослідити шляхи для їх вдосконалення; популяризувати конкурс для залучення нових країн-учасниць; шукати нових партнерів та працювати над збільшенням ілюстрованих статей у Вікіпедії.

Найкраще фото за результатами конкурсу ВЛЗ у 2014 році. 
Панорама Карпат. Фото: ©Дмитро Балховітін, CC BY-SA 3.0

WikiGap

WikiGap — всесвітня кампанія з подолання гендерного дисбалансу у Вікіпедії. Вона була започаткована некомерційним об’єднанням «Вікімедіа Швеція» та Міністерством закордонних справ Швеції у 2018 році. 

В Україні ця кампанія теж вперше була проведена 2018 року. За чотири роки у ній взяли участь понад 300 учасників та учасниць, які створили близько 3000 статей у Вікіпедії та Вікіцитатах. Цього року було створено понад 900 статей від 100 людей. 

Партнерами кампанії WikiGap в Україні є Посольство Швеції в Україні, представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Національний демократичний інститут.

«Я не очікувала, що боротьба з гендерною нерівністю може бути такою надихаючою та цікавою … WikiGap — це надзвичайно багате джерело цінних історій. [В рамках інформаційної кампанії] ми готували різні історії та інфографіки, залучаючи волонтерів для їх поширення» — розповіла Анастасія Івашина, котра працювала над менеджментом комунікацій WikiGap 2021

Окрім WikiGap, «Вікімедіа Україна» реалізовує й інші проєкти боротьби із гендерним дисбалансом — наприклад, марафон «Це зробила вона» чи конкурс статей «Жінки у STEM».

Жінки, статті про яких з’явилися в українській Вікіпедії завдяки WikiGap 
Автори фото: https://w.wiki/MNB; колаж: Ліза Чеховська, CC BY-SA 4.0

Також доповідачі поділилися кількома найважливішими питаннями, над вирішенням яких планують працювати в майбутньому:

1) Як зробити так, щоб якість статей переважала над кількістю?

Для цього організатори винагороджують авторів добрих та вибраних статей, а ще дискваліфікують статті, які порушують правила Вікіпедії. Утім, залишається проблема низькоякісних статей, які вимагають поліпшення (наприклад, статті, створені швидким перекладом з російської).

2) Як зробити віртуальні тренінги ефективними?

Організатори навчилися проводити онлайн-презентації — це чудовий навчальний інструмент, але не такий ефективний, як заняття наживо. Проблема у тому, що людей важко спонукати приєднатися до тривалого навчання у форматі онлайн-сесії. Як наслідок, у 2021 році до WikiGap долучилося менше нових учасників та учасниць, ніж минулого року. Потенційним розв’язанням цієї проблеми може стати призначення менторів для нових учасників та розробка масового відкритого онлайн-курсу про Вікіпедію.

Повний запис сесії (англійською мовою)
Опубліковано у Конференції, Публічні заходи | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

3 Responses to Як «Вікімедіа Україна» організовує конкурси у вікіпроєктах: тези із виступу на Вікіманії

  1. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за серпень—вересень | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за листопад — грудень | Вікімедіа Україна

  3. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2021 році: Що ми зробили уперше | Вікімедіа Україна

Залишити коментар