Європейська весна 2020: результати найбільшого конкурсу статей в історії української Вікіпедії

З 21 березня по 31 травня у Вікіпедії проходив конкурс статей «Європейська весна», присвячений наповненню Вікіпедії статтями про країни Центральної та Східної Європи. Цього року він видався рекордним за кількістю доданих статей — учасники та учасниці створили і покращили понад 3800 статей на тему конкурсу. Про результати наймасштабнішого конкурсу статей читайте далі та плануйте долучитись до церемонії нагородження вже 20 грудня.

Ідея конкурсу

Ідея змагання народилась в Україні у 2014 році на міжнародній вікіконференції. З наступного року конкурс проводиться щорічно під назвою «Європейська весна» (CEE Spring) паралельно у Вікіпедіях тими мовами, якими розмовляє населення країн Центральної та Східної Європи.

Завдання учасників — створювати та покращувати статті, а отже збільшувати обізнаність про сусідні країни через статті в найбільшій онлайн-енциклопедії світу. Це допомагає зміцненню співпраці спільнот різних мовних розділів Вікіпедії. У 2020 році тематика залишилася незмінною — українським вікіпедистам треба було писати про сусідні держави, а конкурсанти з інших країн писали і доповнювали статті на ці теми про Україну у своїх мовних розділах.

CEE Spring 2020

Конкурс проходив у мовних розділах Вікіпедії 26 мовами. Команди вікіпедистів у кожному мовному розділі, що беруть участь у конкурсі, склали список статей, які б вони хотіли бачили про свою батьківщину іншими мовами, але також можна було додавати статті на значимі теми, яких не було у списках.

У 2020 році українська Вікіпедія знову посіла перше місце із великим відривом за кількістю створених і поліпшених статей — понад 3800. Про Україну створили понад 700 статей в інших мовних розділах.

Учасники українського конкурсу могли писати статті у 52 категоріях — 35 географічних та 17 тематичних. У всіх категоріях створили принаймні по кілька десятків статей, але особливо популярними стали шість категорій, котрі набрали понад 500 статей — спорт‎ (1010 статей), Росія (863), жінки (696), історія (567), Польща (562) та культура (515)

Перемоги та відзнаки

Цьогоріч на розгляд журі потрапило 3823 статті, які створили 99 учасників конкурсу. За кожну статтю учасники отримали бали на основі оцінок журі. Бали вираховувалися на основі формули, у якій враховувався розмір статті, якість та деякі додаткові коефіцієнти (додаткові бали за оригінальність статті та якщо вона була у списку запропонованих організаторами тем).

131 статтю було дискваліфіковано за невідповідність правилам Вікіпедії або регламенту конкурсу (наприклад, не оцінювалися статті членів журі та оргкому).

Трійка переможців виглядає так:

  • Андрій Гриценко (11882.9 конкурсних балів, 498 статей)
  • Nina Shenturk (7869.9 балів, 50 статей)
  • Lxlalexlxl (7859.3 балів, 249 статей)

Андрій та користувач Lxlalexlxl входять до трійки переможців уже другий рік поспіль. Члени журі особливо відзначили якість і повноту статей учасниці Nina Shenturk — вона створила менше статей, ніж інші переможці, але вони в середньому детальніші та якісніші, на думку журі.

Перемогу у тематичній  категорії отримував користувач з найвищим конкурсним балом за статті у рамках категорії. Цьогоріч у трьох категоріях було вирішено нагородити двох переможців через близькість їхніх балів.

Загалом 18 учасників та учасниць перемогли принаймні в одній категорії. Найбільше категорій очолили Андрій Гриценко (17), користувачка Качуровська (9) та користувачка Nina Shenturk (5).

Також організатори конкурсу цього року відзначать окремими призами авторів «добрих» статей — статей, які визнані зразковими спільнотою Вікіпедії. Із цьогорічних конкурсних статей п’ять отримали такий статус — статті про грецького і британського зоолога Теодора Стефанідеса (основний автор — Brunei), фауну Албанії (основний автор — Brunei), турецького футболіста Метіна Октая (основний автор — YarikUkraine), Балтійський прайд (основний автор — Mariupolianus) та шаховий матч Ботвинник — Флор (основний автор — Friend).

Сувеніри за активну участь у конкурсі отримають усі учасники й учасниці, які написали принаймні п’ять статей. Окрім згаданих вище переможців, до їхнього списку увійшла 31 особа.

Окрім Вікіпедії, конкурс також проходив у двох українських розділах сестринських проєктів Вікіпедії — у Вікіцитатах та Вікімандрах.

У Вікіцитатах 8 учасників та учасниць створили і поліпшили 25 статей. Найактивнішими стали Марина Чала, користувач Mahatman та Андрій Гриценко.

У Вікімандрах опрацьовано 45 статей. Це результат роботи Андрія Гриценка, користувача Brunei та користувачки Drozdova Elena.

Подяки

На відміну від кількісних показників, якість оцінити за статистичними показниками неможливо, для оцінювання якості статей працювали вікіпедист(к)и-журі: Mcoffsky, Babizhet, Yakudza, Submajstro, Krutyvuss, Наталія Ластовець, JTs, Anticop, Tohaomg, Alecs, Helixitta.

Як і минулого року, Ігор Маковський (Mcoffsky) перевірив найбільше статей — майже 700; однак чимало інших членів журі також перевірили кілька сотень статей. Ми дуже вдячні усім їм за те, що інвестували свій час у перевірку рекордної кількості статей.

Оцінювання відбувалося в інструменті WikiGrade, розробником якого є вікіпедист Юрій Булка.

Дякуємо волонтерам за цю роботу!

Церемонія нагородження

20 грудня на платформі Zoom організатори проведуть онлайн-зустріч, щоб відзначити переможців конкурсу та обговорити плани на майбутнє. Початок — о 16:00.

Усі переможці, активні учасники та волонтери конкурсу отримають запрошення долучитися; якщо ви не потрапили до їхнього списку, але хотіли б також доєднатися до події, напишіть організаторам за адресою ceespring@wikimedia.org.ua

Призи та сувеніри від «Вікімедіа Україна» переможці отримають поштою.

Опубліковано у Конкурси | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.