Світова вікімедійна спільнота йде на вибори Фонду Вікімедіа

18 серпня почалися і до 31 серпня тривають вибори до Ради повірених Фонду Вікімедіа. Непосвяченим ця фраза може нічого не сказати, але в міжнародному середовищі редакторів Вікіпедії і сестринських проєктів це одна з найвагоміших подій, що відбувається раз на кілька років. Цікаво поглянути на все це збоку: кого і куди, хто і навіщо обирає.

Що це за Фонд?

Фонд Вікімедіа (англ. Wikimedia Foundation Inc.) — це неприбуткова організація у США, яка опікується серверами, на яких розміщена Вікіпедія та її сестринські проєкти. Зокрема, Фонд володіє правами на торгові марки і займається збором пожертв через банери, які ви бачите у Вікіпедії раз на рік. Фонд можна назвати частинкою широкого руху Вікімедіа — великої множини тих, хто займається поширенням вільних знань через редагування проєктів Вікімедіа; доволі центральною частинкою.

У Фонді зараз працює понад 450 працівників і підрядників з усього світу. Вони займаються збором пожертв, розробкою програмного забезпечення, юридичними питаннями, підтримкою спільноти волонтерів, аналітикою, партнерствами тощо. Керує працівниками найнятий виконавчий директор / CEO Фонду Вікімедіа.

Але вирішує, куди це все буде рухатися, керівний орган організації — Рада повірених (англ. Board of Trustees). Члени Ради працівниками не є, і потрапляють вони до неї не за співбесідою. Рада повірених Фонду Вікімедіа складається з трьох когорт членів: по-перше, призначені самою Радою особи (люди з навичками, які особливо потрібні і кого навмисно шукають на цю роль), по-друге, обрані голосуванням регіональних організацій (на такому голосуванні організацій у 2016 році до Ради потрапила Наталія Тимків з української вікіспільноти) і наостанок — вибрані, так би мовити, всенародним голосуванням. Саме за таких чотирьох кандидатів і проходитиме голосування до кінця серпня.

Рада повірених на конференції Wikimedia Summit 2019 у Берліні.
Авторка фото: Alshafei86, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Як це впливає на вікімедійців?

Вікімедійцями називають усіх дописувачів-волонтерів Вікіпедії та її сестринських проєктів (Вікіджерел, Вікіцитат, Вікімандрів та інших). Саме ці люди пишуть статті, додають зображення, слідкують за актуальністю контенту — і проводять різноманітні заходи, щоб залучити більше таких же дописувачів. Фонд Вікімедіа на вміст вікістатей напряму не впливає, але від нього цілком залежить розвиток інфраструктури і те, чи матимуть вікімедійці гроші на свої проєкти та заходи.

До обов’язків Ради повірених входить:

  • затвердження довготермінового стратегічного плану Фонду;
  • затвердження політик (у рідкісних випадках, коли є правові підстави впливати на вміст: скажімо, так було ухвалено правило Вікіпедії про біографії живих людей, яка вимагає особливої редакторської уваги до інформації, яка впливає на життя);
  • офіційно визнає афіліати (регіональні відділення, групи користувачів і тематичні організації, яким, зокрема, дозволено використовувати торгові марки Вікіпедії та вікіпроєктів);
  • визнає інші форми співпраці (з неафілійованими організаціями в русі Вікімедіа);
  • вирішує, на розв’язання яких проблем виділятимуться ресурси.

Як керівний орган Рада ініціює і затверджує масштабні зміни. Найважливіше можна звести до двох тверджень: Рада вирішує, на що будуть витрачені гроші Фонду, і Рада вирішує, як будуть змінюватися проєкти Вікімедіа. Вирішує, звичайно, не одноосібно. Волонтери у жодному разі не є Фондові прямо підпорядкованими і навпаки, міжнародна спільнота — як безпосередня сила, яка створила і рухає Вікіпедію — має силу і право домагатися рішень. Зараз існує колективно вироблена Стратегія руху Вікімедіа, яка визначає, куди рухається глобальна спільнота дописувачів. Але Рада і далі вирішує, куди буде рухатися і на що виділятиме зібрані з пожертв гроші Фонд.

І саме це надзвичайно важливо в кінцевому результаті. Від того, які люди туди входять, чи вони розуміють, що потрібно місцевим редакторам Вікіпедії, як вони знаходять баланс потреб редакторів / читачів / партнерів / піару / урядів / сторонньої аудиторії, залежить, над чим працюватимуть працівники і чи будуть задоволені бажання волонтерів — чи то ті, які стосуються інтерфейсу сайтів, чи ті, що стосуються фінансової підтримки починань і конкурсів.

До кольору до вибору: хто там балотується?

Щоб проголосувати на цих виборах, головне — бути зареєстрованим користувачем Вікіпедії і мати сумарно не менше 300 редагувань (є кілька додаткових критеріїв). У всьому світі є не менше 70 тисяч виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні.

Вибирати, на щастя, є з кого — свої програми висунули 19 кандидатів. 4 жінки і 15 чоловіків різного віку — вони різні за багатьма характеристиками. Серед країн, з яких вони походять, Алжир, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Індія, Іспанія, Італія, Кот-д’Івуар, Мексика, Нідерланди, Німеччина, Палестина, Південна Африка, США, Франція. За професією у реальному житті є розробники програмного забезпечення, лікар, військовий інженер, викладачі, засновники компаній, радіоастроном, маркетологи, дослідники, спеціалісти з комунікацій. Практично всі мають широкий досвід волонтерства і роботи в громадських організаціях. Усі є вікіпедистами не менше 5 років, а дехто і всі 18.

Цьогорічні вибори акцентують увагу на різноманітті досвіду, яким мають володіти кандидати до Ради повірених. При балотуванні усі вони мали зазначити особливості свого життя: місця роботи, місця проживання, мови, якими вони володіють, досвід проживання за різних політичних режимів — усе те, що потім посприяє кращому розумінню Радою нескінченних варіацій таких же особливостей серед волонтерів. Фонд, який підтримує міжнародну спільноту, не може собі дозволити однобоке керівництво: виключно людей з одного континенту чи людей, які володіють лише однією мовою, чи тих, хто не може уявити собі складнощів, які переживають волонтери в країнах, де Вікіпедія заборонена, бо самі ніколи не стикалися з утисками.

Україномовна спільнота стабільно має один з найвищих показників явки на такі вибори: у 2015 році це були понад 25 %, у 2017 — понад 26 % при середньому показникові менш як 10 %. Для полегшення цьогорічного вибору складено зведену таблицю інформації про кандидатів на сторінці Вікіпедія:Вибори_Вікімедіа-2021 українською мовою.

Глобальна спільнота руху Вікімедіа завжди була і залишається базованою на дописувачах-волонтерах: вони створюють тексти і медіавміст, вони опрацьовують неймовірні обсяги матеріалів, щоб подати читачам перевірену й актуальну інформацію, реагуючи на виклики часу і потреби читачів. На виборах 2021 спільнота обирає частину тих, хто відповідальний за неї і прийматиме важкі управлінські рішення наступні три роки. Рада повірених завжди отримує відгуки від своєї спільноти і наразі практично неможливо ухвалити щось важливе без її відома. В цьому плані це, напевно, гарний зразок громадянського суспільства.

Як взяти участь у голосуванні?

Щоб узяти участь в голосуванні:

  1. Перевірте, чи маєте право голосу; критерії можна прочитати за посиланням
  2. Ознайомтеся із принципами голосування
  3. Вивчіть список кандидатів та вирішіть, за кого проголосуєте
  4. Проголосуйте до 31 серпня 2021 року

Долучайтеся до виборів та впливайте на майбутнє Вікіпедії уже зараз!

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Закордонний досвід, Поточні події | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.