Понад 700 статей у Вікіпедії та 170 у Вікіцитатах: результати WikiGap 2021

З 5 до 21 березня тривала українська частина міжнародної кампанії WikiGap. Кампанія уже четвертий рік поспіль допомагає привернути увагу до гендерної нерівності у Вікіпедії та залучити волонтерів до написання й покращення статей про жінок в онлайн енциклопедії. У 2021 році до української акції приєдналися понад 100 волонтерів і волонтерок. Про статті, над якими вони працювали, та інші підсумки українського WikiGap розповідаємо нижче. 

Джерело у Вікісховищі: https://w.wiki/39k7

Цьогоріч вперше український WikiGap проходив не лише у Вікіпедії, а й сестринському проєкті Вікіцитати. У Вікіпедії за три тижні акції 101 учасниця й учасник створили й доповнили 723 статті. При цьому створити нові статті вдалося 98 дописувачкам і дописувачам. У Вікіцитатах взяли участь 18 користувачів і користувачок, які започаткували й покращили 171 статтю. 

«Цього року для організаторів марафону традиційно важливою була не лише кількість учасників та учасниць, але і якість створених та поліпшених статей. Тому ми нагородимо особливими подарунками основних авторів і авторок статей, що отримають статус “доброї”, а отже будуть визнані спільнотою як зразкові статті. Зараз відбувається обговорення щодо надання такого статусу двом статтям із WikiGap — про явище жіночого герба та про революціонерку 19 століття Теклю Донецьку», — коментує Антон Процюк, координатор програм ГО «Вікімедіа Україна».  

Фокусом WikiGap є біографічні статті, адже лише п’ята частина всіх біографій у Вікіпедії присвячена жінкам. Цього року учасники української акції писали про видатних жінок із різноманітних епох, країн та сфер діяльності — винахідниць, політикинь, спортсменок, мисткинь, правозахисниць. Тепер українською можна почитати про Мері Ріттер Бірд, американську письменницю, активістку за виборче право для жінок, дослідницю ролі жінок в історії; Розалі Фугельберг, першу жінку–стоматологиню у Швеції; Ніну Кемерон Грем, яка першою серед жінок у Великобританії отримала вищу технічну освіту. Є також нові статті про сучасниць, наприклад, Індіру Байрамович, яка протягом останніх двадцяти років виступає за права ромів у Боснії та Герцеговині. 

Відео про учасниць і учасників WikiGap 2021 в Україні

Серед покращених статей — про українок Надію Суровцову, журналістку, громадську діячку та першу жінку з України, що отримала ступінь доктора філософії, та Марію Капніст, акторку, графиню й праонуку поета Василя Капніста. Обидві жінки були в’язнями таборів ГУЛАГу. Також були доповнені статті про Редкліфф Голл, англійську письменницю, авторку  роману «Криниця самотності», новаторського в лесбійській літературі; Карен Еллеманн, данську політикиню, яка у 2018 році стала першою жінкою, що очолила парламентську групу Венстре. 

Окрім біографій, за час марафону були створені також оглядові статті. До прикладу, про сексуальне насильство проти корінних американок, які у 2,5 рази частіше стають жертвами такого насильства, ніж представниці інших етнічних груп у США. Стаття «Жінки в танцях» є найбільшою за розміром серед усіх статей українського WikiGap 2021. Окремою статтею тепер представлена хронологія жінок в історії фотографії

Завдяки учасникам WikiGap в українських Вікіцитатах тепер є стаття з цитатами з творів української письменниці Дзвінки Матіяш і стаття з висловлюваннями американської художниці Джорджії О’Кіф. Нові висловлювання були додані до статті про Ганну Арендт і статті, присвяченій Патті Сміт. 

Дякуємо усім дописувачкам і дописувачам за активність і цікаві статті. Запрошуємо працювати над ними й надалі, приміром, виправляючи граматичні помилки і де можливо доповнюючи новою інформацією. 

У межах кампанії відбувся також всеукраїнський вебінар. Подія включала тренінг від Віри Моторко, редакторки української Вікіпедії, та лекцію спеціальної гості — Анни Гюльстранд, експертки з диджитал проєктів і розвитку компаній. Нотатки з лекції Анни можна почитати за посиланням

У прямому ефірі до вебінару долучилися 35 учасників. Пропонуємо переглянути його запис нижче: 

Цього року ще є можливість долучитися до кампанії WikiGap, а саме — до міжнародної акції WikiGap Challenge, яка триває до 8 квітня і під час якої можна створювати статті про жінок в усіх мовних розділах Вікіпедії. Деталі участі на сторінці. До кінця квітня створюйте статті про жінок у межах «Європейської весни» — української частини міжнародного конкурсу CEE Spring, присвяченого Центральній і Східній Європі. Поза конкурсними нагодами також запрошуємо наповнювати Вікіпедію знаннями про жінок і разом змінювати інтернет простір на краще. 

Уже незабаром розпочнуться відправки подарунків за найкращі внески у межах українського WikiGap, які Вікімедіа Україна підготувала спільно з партнерами. Уже не один рік поспіль партнерами акції є Посольство Швеції в Україні, Національний Демократичний Інститут (НДІ) та Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні.

Марафон WikiGap вперше пройшов у березні 2018 року з ініціативи Міністерства закордонних справ Швеції та некомерційної організації «Вікімедіа Швеція»; Україна бере участь у міжнародній кампанії із першого року проведення. 

Опубліковано у Вікіпедійне, Конкурси, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.